29 czerwca 2014

Piersi z kurczaka pieczone z warzywami

Jeśli poszukujecie szybkiego sposobu na drugie danie składające się z mięsa i warzyw, to polecam to danie. Wystarczy pokroić warzywa, mięso posypać przyprawami, całość zapiec w piekarniku i gotowe :) Można oczywiście łączyć różne warzywa. Poniżej zapraszam po szczegóły. Przepis zmodyfikowałam, a pochodzi z gazetki Pieprz i sól (nr 10/2009).


Składniki:

1 duża pierś z kurczaka
5-6 średnich ziemniaków
1 cebula
1 papryka
2 marchewki
50 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)
2-3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
słodka papryka w proszku (lub dowolna przyprawa do drobiu)
sól, pieprz
tymianek (u mnie suszony)
świeży rozmaryn

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obrać i pokroić w mniejsze kawałki.
2. Marchewki obrać, pokroić w plastry.
3. Paprykę pokroić w paski.
4. Cebulę pokroić w grubsze półtalarki.
5. Piersi z kurczaka pokroić w grubą kostkę, posypać słodką papryką, solą i pieprzem.
6. Bulion wymieszać ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku i olejem.
7. Warzywa i mięso wymieszać ze sobą, dodać bulion, tymianek i świeży rozmaryn. Wyłożyć wszystko do dużego naczynia żaroodpornego lub na blachę i piec w 190 st. C do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!