To moje pierwsze przetwory tego typu. Nigdy wcześniej ich nie robiłam. Wyszły pyszne, będą w sam raz do wszelkich naleśników, placuszków czy gofrów zimą.
Składniki:
1 kg truskawek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka kwasku cytrynowego (lub sok z połowy cytryny)
400 ml wody
5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej + 50 ml wody do rozpuszczenia
Sposób przygotowania:
1. Truskawki odszypułkować, umyć, pokroić w grube plastry lub ćwiartki.
2. W garnku umieścić truskawki, dodać oba cukry, wodę i kwasek cytrynowy. Zagotować.
3. W misce wymieszać 50 ml wody z mąką ziemniaczaną i wlać do gotujących się truskawek. Gotować do zgęstnienia.
4. Frużelinę przełożyć do słoiczków, zakręcić i pasteryzować przez 5 minut.
Smacznego!!!
Mmm pychota :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na kotleciki z kalafiora!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:-)
Truskawki to jest to co lubię!! Przepis do wykorzystania
OdpowiedzUsuńWitam czy można ją zrobić z wiśni ? Pozdrawiam.Kasia
OdpowiedzUsuńOczywiście, dałabym osobiście troszkę więcej cukru bo wiśnie są kwaśne :)
UsuńPozdrawiam!
Bardzo fobra wyprobowalam jedna porcje i napewno zrobie jeszcze!!!
OdpowiedzUsuń