Składniki:
Ciasto kruche:
350 g mąki pszennej
3 żółtka
1/2 kostki masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
1/2 opakowania cukru waniliowego
Ser:
500 g sera białego gotowego do serników
3 jajka
1/3 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
olejek waniliowy
Dodatki:
1 duża łodyga rabarbaru
1 szklanka truskawek
Kruszonka:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
1. Zagniatamy ciasto kruche. Wykładamy nim tortownicę (26cm) podwijając brzegi do góry.
2. Składniki na masę serową mieszamy na gładko - można to zrobić łyżką. Wykładamy na kruche ciasto.
3. Truskawki i obrany i pokrojony rabarbar wykładamy na ser.
4. Składniki kruszonki łączymy i posypujemy ciasto.
5. Całość pieczemy w 180 st. C przez ok. 1 godzinę. Jeśli kruszonka szybko się rumieni, należy ciasto przykryć folią aluminiową. U mnie nie było takiej potrzeby.
Smacznego!!!
Źródło: Domowa kuchnia Aniki
Fajne ciasto!!
OdpowiedzUsuńPysznie się zapowiada, zrobię je na pewno :)
OdpowiedzUsuńPolecam Kasiu! Myślę, że nie będziesz zawiedziona :)
UsuńPozdrawiam!
Mmm, wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńznakomicie podany:) smakowicie wyszedł!
OdpowiedzUsuń