21 czerwca 2014

Kruche ciasto z serem, truskawkami i rabarbarem

Zapraszam Was dziś na świetne kruche ciasto z serem i owocami. Zrobiłam go według przepisu Aniki. Jest bardzo szybkie do przygotowania. Wszystkim bardzo posmakowało. Można nazwać je sezonowym, bo każde owoce będą tu pasować :)


Składniki:

Ciasto kruche:
350 g mąki pszennej
3 żółtka
1/2 kostki masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
1/2 opakowania cukru waniliowego

Ser:
500 g sera białego gotowego do serników
3 jajka
1/3 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
olejek waniliowy

Dodatki:
1 duża łodyga rabarbaru
1 szklanka truskawek

Kruszonka:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

1. Zagniatamy ciasto kruche. Wykładamy nim tortownicę (26cm) podwijając brzegi do góry.
2. Składniki na masę serową mieszamy na gładko - można to zrobić łyżką. Wykładamy na kruche ciasto.
3. Truskawki i obrany i pokrojony rabarbar wykładamy na ser.
4. Składniki kruszonki łączymy i posypujemy ciasto.
5. Całość pieczemy w 180 st. C przez ok. 1 godzinę. Jeśli kruszonka szybko się rumieni, należy ciasto przykryć folią aluminiową. U mnie nie było takiej potrzeby.

Smacznego!!!

Źródło: Domowa kuchnia Aniki

5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!