Bardzo podobne ciasto robiła moja babcia i ciocia. Jak zobaczyłam na nie przepis, wiedziałam, że z pewnością go zrobię! Polecam!
Składniki:
Ciasto:
3/4 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
3 łyżki wody
3 jajka
2 i 1/2 szklanki mąki
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
aromat cytrynowy
+ brzoskwinie - świeże pozbawione skórki lub z zalewy
Pianka:
5 białek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 budyń śmietankowy
1 budyń malinowy
Sposób przygotowania:
1. Robimy ciasto: cukier, wodę i margarynę rozpuszczamy razem i lekko studzimy.
2. Białka ubijamy na sztywno, łączymy z cukrem waniliowym, żółtkami, mąką, proszkiem, roztopioną margaryną z cukrem i aromatem. Miksujemy do połączenia składników.
3. Ciasto wykładamy na blaszkę (25x30cm), układamy na cieście cząstki brzoskwiń, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut.
4. W międzyczasie białka ubijamy z cukrem, a potem dodajemy budynie i olej, Miksujemy.
5. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na nie piankę i całość pieczemy jeszcze 20-30 minut do zrumienienia się pianki.
Źródło: Ciasta, ciastka, ciasteczka...
A;e fajne, takie wysokie.
OdpowiedzUsuńzjadłabym , pycha:)
OdpowiedzUsuńZ taką pianką jeszcze nie jadłam. Dziękuję za udział w akcji,
OdpowiedzUsuń