Składniki:
nieco ponad 1 kg wiśni
1/2 kg cukru
1 żelfix 2:1
Sposób wykonania:
1. Wiśnie płuczemy i drylujemy.
2. Wkładamy do garnka, zagotowujemy, dodajemy żelfix i gotujemy 3 minuty.
3. Wsypujemy cukier, mieszamy aż zniknie piana.
4. Gorącą konfiturę przekładamy do słoików. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
Smacznego!!!
nie ma lepszych zapasów na zimę:)
OdpowiedzUsuńMniam :) Nie ma to jak domowe zapasy na zimę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Polecam dodać odrobinę cynamonu. około 0,5-1 łyżeczki.. smak niezapomniany - idealny np na Święta... zrobiłam 1 partie z 3 kg...ale był tak pyszny że musiałam zrobić jeszcze jedną partie bo się skończy nim zima przyjdzie ;-p
OdpowiedzUsuńten żelifix to ma być małe czy to większe opakowanie?
OdpowiedzUsuńmoje opakowanie żelfixu na 40 g.
Usuńwitam czy zelfix można zastąpić pektyną?
OdpowiedzUsuńTak, można. Postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Usuń