14 lipca 2014

Konfitura wiśniowa

Oto szybki sposób na konfiturę z wiśni.


Składniki:

nieco ponad 1 kg wiśni
1/2 kg cukru
1 żelfix 2:1

Sposób wykonania:

1. Wiśnie płuczemy i drylujemy.
2. Wkładamy do garnka, zagotowujemy, dodajemy żelfix i gotujemy 3 minuty.
3. Wsypujemy cukier, mieszamy aż zniknie piana.
4. Gorącą konfiturę przekładamy do słoików. Zakręcamy  i stawiamy do góry dnem.

Smacznego!!!
PrzetworyW wiśniowym sadzie 2014

5 komentarzy:

  1. nie ma lepszych zapasów na zimę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam :) Nie ma to jak domowe zapasy na zimę.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam dodać odrobinę cynamonu. około 0,5-1 łyżeczki.. smak niezapomniany - idealny np na Święta... zrobiłam 1 partie z 3 kg...ale był tak pyszny że musiałam zrobić jeszcze jedną partie bo się skończy nim zima przyjdzie ;-p

    OdpowiedzUsuń
  4. ten żelifix to ma być małe czy to większe opakowanie?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!