9 lipca 2014

Muffinki czekoladowe z wiśniami

Bardzo fajne wilgotne muffinki. Przepis znalazłam na blogu, który już nie istnieje, ale podaję ze swoimi zmianami.


Składniki:

1 tabliczka gorzkiej czekolady
1/2 kostki masła
2 czubate łyżki dżemu wiśniowego
2/3 szklanki wydrylowanych wiśni (świeżych lub z syropu)
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
2 jajka
1 niepełna szklanka mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

1. Masło roztopić w garnku, dodać pokrojoną w kostkę czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Dodać cukier, dżem, jajka, sól, dokładnie wymieszać.
2. Dodać mąkę z proszkiem, wymieszać, a na końcu wsypać wiśnie.
3. Ciasto przelać do foremek do ok 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut w 180 st. C.
4. Po upieczeniu i wystudzeniu można je polać roztopioną czekoladą lub polewą i udekorować np. wiśniami.

Smacznego!!!

8 komentarzy:

  1. Pyszne babeczki. Pozdrawiam i zapraszam do Nas!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połączenie czekolady i wiśni. Muszą być przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię wiśnie, zjadłabym jedną Twoją babeczkę, pozdrawiam :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym takie wiśniowe muffinki. Pozdrawiam:) u mnie na blogu łatwy konkurs, zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ apetycznie wyglądają! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Babeczki od dawna za mną chodzą. Trzeba będzie kiedyś upiec. Twoje wyglądają bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!