Do zrobienia tego ciasta można użyć świeżych owoców lub ze słoika (KLIK).
Składniki:
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
+ szklanka czarnych porzeczek
+ kruszonka (2 łyżki mąki, 1 łyżka cukru, 1 łyżka masła)
Sposób przygotowania:
1. Osobno wymieszać suche, a osobno mokre składniki. Mieszałam łyżką.
2. Składniki mokre i suche połączyć i zamieszać łyżką.
3. Ciasto wylać na blaszkę (20x30cm), wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Całość piec w 180 st. C przez 40-45 minut.
Smacznego!!!
Źródło: Majanowe pieczenie
Niby takie zwykłe ciasto, ale ma w sobie to 'COŚ''
OdpowiedzUsuńA, ja myślę, że to jest ciasto niezwykłe- znam go i polecam Twoim fanom- jest bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Anuś.
Ciasta z dodatkiem maślanki są delikatne i pulchne. Twoje ładnie wyrosło a porzeczki dodają tyle smaku....
OdpowiedzUsuńMniam, pyszności :)
OdpowiedzUsuń