29 lipca 2014

Ciasto maślankowe z czarną porzeczką

Do zrobienia tego ciasta można użyć świeżych owoców lub ze słoika (KLIK).


Składniki:

2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju

+ szklanka czarnych porzeczek
+ kruszonka (2 łyżki mąki, 1 łyżka cukru, 1 łyżka masła)

Sposób przygotowania:

1. Osobno wymieszać suche, a osobno mokre składniki. Mieszałam łyżką.
2. Składniki mokre i suche połączyć i zamieszać łyżką.
3. Ciasto wylać na blaszkę (20x30cm), wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Całość piec w 180 st. C przez 40-45 minut.

Smacznego!!!

Źródło: Majanowe pieczenie

Porzeczkowo mi 2014

4 komentarze:

  1. A, ja myślę, że to jest ciasto niezwykłe- znam go i polecam Twoim fanom- jest bardzo smaczne.
    Pozdrawiam Anuś.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta z dodatkiem maślanki są delikatne i pulchne. Twoje ładnie wyrosło a porzeczki dodają tyle smaku....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!