26 lipca 2014

Kisiel morelowy

Morele to jedne z moich ulubionych owoców letnich. Świetnie smakują na świeżo, w ciastach, przetworach, słodkich daniach, a można z nich również przygotować smaczny kisiel domowy!


Składniki:

4-5 moreli
1/2 szklanki wody
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
ewentualnie cukier do smaku (pomijamy przy niemowlakach)

Sposób przygotowania:

1. Morele myjemy, kroimy na drobne kawałki i zalewamy połową wody. Stawiamy na ogniu i rozgotowujemy. Można je dodatkowo zmiksować i dosłodzić do smaku.
2. Mąkę mieszamy z pozostałą częścią wody, wlewamy do rozgotowanych moreli. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Smacznego!!!

Kisiel morelowy jest odpowiedni dla dzieci od 7 miesiąca życia.


7 komentarzy:

  1. mmmm... zrobiłaś mi smaka na takie rarytasy!
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł, a ja robiłam dziś córci kisiel z nektarynek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie się zapowiada- Tylko zasiadać do uczty -czy taki kisiel można zastosować nap; do babki z kisielem?-Czy lepiej aby kisiel był w proszku z torebki?.
    Pozdrawiam Andrzej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem o jaką babkę z kisielem chodzi więc nie pomogę... Zawsze można spróbować.
      Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!