2 września 2011

Sałatka śledziowa z zielonym groszkiem

 

Składniki:

kilka płatów śledziowych typu matiasy
1 puszka zielonego groszku
4 ogórki korniszone
1 czerwona cebula
1 por
1 jabłko
majonez
śmietana
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

1. Śledzie moczymy w wodzie lub mleku przez ok. 2 godziny. Odsączamy i kroimy w skośne kawałki.
2. Obieramy cebulę i jabłko, kroimy w kosteczkę. Pora kroimy w talarki. Wrzucamy go do osobnej miseczki, solimy i odstawiamy na ok. 15 minut by zmiękł. Przed dodaniem pora należy go odcisnąć z nadmiaru soku. 
3. Zielony groszek odsączamy, wrzucamy do sałatki. Ogórki korniszone kroimy w grubszą kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy majonez i śmietanę, doprawiamy do smaku. Przed podaniem schładzamy w lodówce, by smaki się przegryzły.

SMACZNEGO :)


5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!