19 lutego 2022

Babka cynamonowa z orzechami i jabłkiem

 Szybka pyszna babeczka, którą można przygotować w kilka chwil. Robiłam ją w niedzielę, a w międzyczasie gotowałam obiad. Idealny wypiek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 350 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 jabłka starte na tarce jarzynowej
  • 240 ml oleju

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

2. Jajka ubić na puch z cukrem (przez 7-10 minut). Do masy wlać cienkim strumieniem olej. Odłożyć mikser i partiami dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą. Mieszać delikatnie szpatułką. Dodać też starte jabłka i posiekane orzechy.

3. Formę do babki posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec do suchego patyczka w 180*C przez około 1h. 

4. Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Źródło: smakinatalerzu.pl


3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!