Szybka pyszna babeczka, którą można przygotować w kilka chwil. Robiłam ją w niedzielę, a w międzyczasie gotowałam obiad. Idealny wypiek do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki:
- 3 jajka
- 350 g mąki
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 2 jabłka starte na tarce jarzynowej
- 240 ml oleju
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Jajka ubić na puch z cukrem (przez 7-10 minut). Do masy wlać cienkim strumieniem olej. Odłożyć mikser i partiami dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą. Mieszać delikatnie szpatułką. Dodać też starte jabłka i posiekane orzechy.
3. Formę do babki posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec do suchego patyczka w 180*C przez około 1h.
4. Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: smakinatalerzu.pl
Ciekawa babka cynamonowa :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjna babka! Robiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni! Super przepis!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, pozdrawiam.
Usuń