Niezwykle pyszne i soczyste kotlety ze schabu. Mięso przed tradycyjną panierką należy zamarynować w mleku z dodatkiem cebuli. Efekt jest bardzo zadowalający. Mięsko wychodzi soczyste, miękkie i aromatyczne.
Składniki:
- 8 kotletów schabowych
- 1-2 cebule
- mleko
- sól, pieprz
- do panierki: jajko, mąka, bułka tarta
- olej lub smalec do smażenia
Sposób wykonania:
1. Kotlety schabowe rozbić, dobrze jest je również ponakłuwać (posiadam specjalny nakłuwacz/siekacz do mięsa). Mięso posolić i popieprzyć do smaku.
2. Cebulę pokroić w krążki.
3. W naczyniu partiami układać mięso i cebulę na zmianę. Całość zalać mlekiem tak, by przykryło mięso. Włożyć do lodówki, najlepiej na noc. Następnie mięso odsączyć z zalewy, można też za pomocą ręcznika papierowego. Opanierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na rumiano na patelni.
Smacznego!!!
Podobnie można marynować także karpia - po upieczeniu lub usmażeniu jest wspaniały.
OdpowiedzUsuń