12 lutego 2022

Kotlety schabowe marynowane w mleku i cebuli

 Niezwykle pyszne i soczyste kotlety ze schabu. Mięso przed tradycyjną panierką należy zamarynować w mleku z dodatkiem cebuli. Efekt jest bardzo zadowalający. Mięsko wychodzi soczyste, miękkie i aromatyczne. 

Składniki:

  • 8 kotletów schabowych
  • 1-2 cebule
  • mleko
  • sól, pieprz
  • do panierki: jajko, mąka, bułka tarta
  • olej lub smalec do smażenia

Sposób wykonania:

1. Kotlety schabowe rozbić, dobrze jest je również ponakłuwać (posiadam specjalny nakłuwacz/siekacz do mięsa). Mięso posolić i popieprzyć do smaku.

2. Cebulę pokroić w krążki. 

3. W naczyniu partiami układać mięso i cebulę na zmianę. Całość zalać mlekiem tak, by przykryło mięso. Włożyć do lodówki, najlepiej na noc. Następnie mięso odsączyć z zalewy, można też za pomocą ręcznika papierowego. Opanierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na rumiano na patelni.

Smacznego!!!



1 komentarz:

  1. Podobnie można marynować także karpia - po upieczeniu lub usmażeniu jest wspaniały.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!