W niedzielę po południu zachciało nam się coś słodkiego. Szybko zrobiłam budyń, zagniotłam proste ciasto i upiekłam takie babeczki. Dla wielu z nas to pewnie wspomnienie z dzieciństwa, dlatego tym bardziej polecam przepis, który myślami i smakiem przeniesie nas do dziecięcych lat!
Składniki (u mnie 25 sztuk):
Ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Budyń:
- 1 opakowanie budyniu (waniliowego lub śmietankowego)
- 500 ml mleka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
1. Ugotować budyń, większą część mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, pozostałe mleko wymieszać z proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną. Dodatkowa mąka nada budyniowy super gęstości.Na gotujące się mleko wlać mieszankę z budyniem, gotować i mieszać aż zgęstnieje.
2. Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, na każdą babeczkę wyciąć po 2 kółka np. za pomocą szklanki. Foremki posmarować tłuszczem, wyłożyć jeden krążek ciasta, dodać łyżeczkę budyniu, przykryć drugim krążkiem ciasta. Zlepić boki. Babeczki można ponakłuwać z wierzchu.
3. Piec w 200*C przez około 15-18 minut. Studzić na kratce. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: doradcasmaku.pl
Pyszności i ten budyń <3!
OdpowiedzUsuń