Gnocchi to taka włoska wersja naszych kopytek. Są zazwyczaj mniejsze i nieco twardsze, ale równie pyszne. Użyłam akurat kopytek, które zostały mi z poprzedniego dnia. Chciałam przygotować obiad szybciutko. Znaleziony w internecie przepis okazał się idealny. Kluseczki wyszły przepyszne i syte. Polecam!
Składniki:
- 500 g kopytek / gnocchi
- 4-5 garści świeżego szpinaku
- 150 ml śmietany 18% lub 30%
- 3-4 łyżki pokrojonej w drobną kosteczkę mozzarelli
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- oliwa
Sposób wykonania:
1. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kopytka i smażyć, aż zaczną lekko się rumienić. Dorzucić szpinak i dusić, aż zmniejszy swoją objętość.
2. Następnie dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Chwilkę dusić, po czym wrzucić mozzarellę oraz pokrojone na pół pomidorki. Całość dusić koło 2-3 minut. I gotowe🙂
Smacznego!!!
Źródło: przepiski.pl
Uwielbiam gnocchi :)
OdpowiedzUsuń