Dziś zapraszam Was na taki jesienny obiadek - gulasz :)
Składniki:
500 g mięsa wołowego na gulasz
1 czerwona papryka
100 g pieczarek
1 cebula
1 liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz
woda
olej
świeży tymianek
świeży rozmaryn
1 łyżka mąki + 1 łyżka śmietany + odrobina zimnej wody
Sposób przygotowania:
1. Mięso gulaszowe opłukać, osuszyć. Na patelni rozgrzać olej, nałożyć mięso i obsmażyć ze wszystkich stron.
2. W rondelku na niewielkiej ilości oleju zrumienić posiekaną cebulę. Mięso przełożyć do cebuli, zalać wodą w takiej ilości, by zakrywała mięso, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości. W razie potrzeby wodę należy uzupełnić.
3. W połowie gotowania do mięsa dodać pokrojoną w kostkę paprykę i w plasterki pieczarki.
4. Kiedy mięso będzie miękkie, w miseczce dokładnie wymieszać mąkę ze śmietaną i zimną wodą. Wlać do sosu i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem do smaku. Na koniec dodać kilka igiełek rozmarynu i troszkę posiekanego tymianku. Wymieszać.
5. Gulasz podałam do ziemniaków i duszonej kapusty z koperkiem.
Smacznego!!!
A ja powiem: jaki obiad- taki humor na resztę dnia:-)
OdpowiedzUsuńIdę gotować!
Tak, u mnie w domu gulasz też nie obejdzie się bez świeżej papryki ;)
OdpowiedzUsuńGulasz wołowy chodzi już za mną od dawna! Twój wygląda niezwykle smakowicie:) Pozdrowienia:)
OdpowiedzUsuńOo, jak dawno nie jadłam! Pyszne tradycyjne smaki!
OdpowiedzUsuńOdradzam Ci z całego serca zagęszczanie sosów mąką, cebula i papryka spełnią rolę zagęszczacza, jeśli tylko odpowiednio zredukujesz sos.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam
Joanka
Gotowałem w szybkowarze i woda nie odparowała.Wyszła zupa. Z konieczności zageściłem więc maką ale kukurydzianą.Pewnie zdrowsza od pszennej. Dodałem też grzybki suszone ale chyba niepotrzebnie. W sumie danie z kaszą gryczaną wyszło mi znakomite. Początkujący kucharczyk.
OdpowiedzUsuńW takim razie gratuluję pysznego dania :)
UsuńPozdrawiam!
Jutro zrobię :) do kopytek
OdpowiedzUsuńO, fajne połączenie z kopytkami, mniam!
UsuńPierwszy gulasz (z kilku) jaki znalazłam bez pomidorów!
OdpowiedzUsuńWyszedł mi super!! Dodałam jeszcze papryki w proszku do smaku ☺ dzięki wielkie, mąż i dziecko się napewno ucieszą ☺☺
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się bardzo!
UsuńPozdrawiam!