14 września 2013

Dżem z dyni

W ubiegłym roku był dżem z dyni i jabłek, a w tym roku dynia solo :) Niestety wysiadła mi waga kuchenna, padła bateria, więc składniki podaję "na oko". Użyłam również cukru żelującego, bo trochę mi go zostało i chciałam go wykorzystać, ponieważ nie planuję robić więcej dżemów.


Składniki:

1 kg dyni obranej
ok 300-400 g cukru żelującego
sok z połowy cytryny
1-2 szklanki wody
troszkę imbiru do smaku

Sposób przygotowania:

1. Obraną dynię ścieramy na tarce jarzynowej, przekładamy do garnka z grubym dnem, podlewamy 1 szklanką wody, smażymy do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. W razie, gdyby dynia przywierała do dna, to należy dodać wody. Ja dodatkowo użyłam blendera kiedy dynia była już miękka, by dżem miał gładką konsystencję.
2. Dodajemy cukier żelujący, sok z cytryny i imbir, całość smażymy ok 5 minut cały czas mieszając.
3. Gorący dżem przekładamy do słoików wcześniej przygotowanych, zakręcamy i przykrywamy ręcznikiem lub ściereczką. Zostawiamy tak aż do ostygnięcia.
4. Słoiczki można zapasteryzować, wtedy będziemy mieć większą pewność, że dżem się nie popsuje. Choć ja nie pasteryzuję i dżem jakoś się trzyma:)

Smacznego!!!

6 komentarzy:

  1. robiłam rok temu :) uwielbiam ten dżem... niestety bardzo szybko sie psuje ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale się szybko nie psuje (przynajmniej mój) :)
      Z zeszłego roku mam jeszcze 2 słoiczki dżemu z dyni i jabłek i ani jeden mi się nie zepsuł.

      Usuń
    2. nic dziwnego,że się psuje skoro go potem nie pasteryzujecie. Wystarczy gotować słoiczki z dżemam jakieś 20 min. i nie ma za bardzo możliwości, że sie zepsuje. Pozdrawiam

      Usuń
  2. No właśnie! Psuje się...czego sama doświadczyłam. Zostały mi 2 sloiki z ub.roku i chciałam je zjeść, bo nastał sezon na świeżą dynie...upieklam chalkę na tę okazję, otwieram, a tu skwaszony dżem :( Szkoda, bo uwielbiam ten dżem. Dodaj jeszcze cynamon następnym razem. Będzie jeszcze lepszy!

    OdpowiedzUsuń
  3. a z czym go się je/? tak z chlebem normalnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Można też do naleśników, racuszków, jako cienka warstwa w kruchych ciastach.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!