22 września 2013

Piersi z kurczaka w pikantnym cieście

Często jadamy na obiad mięso drobiowe, dlatego lubię je urozmaicić.


Składniki:

2 średnie piersi z kurczaka
40 g mąki pszennej
1 jajko
odrobina mleka
mielona ostra papryka
odrobina mielonego chilli
sól, pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Piersi myjemy, osuszamy. Porcjujemy na mniejsze kawałki.
2. Robimy ciasto: mieszamy mąkę z jajkiem, solą, pieprzem, mieloną papryką i chilli. Jeśli ciasto jest zdecydowanie za gęste to dodajemy odrobinkę mleka. Ciasto ogólnie powinno być gęste, aby trzymało się mięsa.
3. Mięso zanurzamy w cieście i całość odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
4. Po tym czasie mięso wyjmujemy z ciasta i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na rumiano.

Smacznego!!!

Źródło: Domowa Bogini

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam tak podana pierś.
    Bardzo czesto robie w domciu

    kosmetycznieee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Państwa blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo podobne jedliśmy w sobotę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię podobne, z tym, że do ciasta dodaję trochę mąki ziemn, trochę pszennej i szczyptę sody i wówczas robią się " góry"!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!