26 września 2013

Ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonką

Prześwietne ciasto według receptury mojej mamy. Zapraszam!


Składniki:

Ciasto:
50 dag mąki
1 kostka margaryny
1 całe jajko
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
2 łyżki śmietany

Beza:
3 białka
niecałe pół szklanki cukru
szczypta soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka:
50 g margaryny
100 g mąki
50 g cukru

Dodatkowo:
75 dag śliwek
cukier
cynamon

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy mąki lub śmietany. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - moja blaszka ma wymiary 25x30cm.
2. na cieście układamy wypestkowane śliwki skórką do dołu. Śliwki oprószamy cynamonem i ewentualnie cukrem.
3. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier, a na koniec mąkę. Miksujemy.
4. Pianę wykładamy na śliwki.
5. Składniki na kruszonkę mieszamy i rozkruszamy w palcach. Posypujemy bezę kruszonką.
6. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok 50 minut.

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Najsmaczniejsze są ciasta proste w wykonaniu. Twoje bardzo kusząco wygląda z tą bezą...mniam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!