To NAPRAWDĘ szybkie gofry. Przepis znalazłam u Dusi. Wstyd się przyznać, ale od ponad 5-ciu lat jestem posiadaczką gofrownicy i dopiero użyłam jej jeden raz - właśnie do zrobienia tych gofrów :) Wyszły tak fajne, że na pewno na jednym razie nie poprzestanę:)
Składniki:
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
pół szklanki oleju
1 i 3/4 szklanki mleka
4 łyżki cukru (pudru)
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce.
2. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
3. Na rozgrzaną gofrownicę wylewać partiami ciasto, pieczemy do zrumienienia (czas pieczenia zależy od gofrownicy - moje piekły się 2 minutki)
4. Gofry podajemy wedle uznania z ulubionymi dodatkami - u nas były to świeże brzoskwinie i dżem truskawkowy.
Smacznego!
Wyszły suuuper!!!
OdpowiedzUsuńDzięki - Carola
Cieszę się, że smakowały!
UsuńJa nigdy sama nie robiłam gofrów, bo i sprzętu do tego nie posiadam. Ale Tw wyglądają całkowicie profesjonalnie!:). Pozdr
OdpowiedzUsuń