Składniki:
pulpa z owoców truskawek
cukier
odrobina kwasku cytrynowego lub sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Do truskawek dodajemy cukier wedle uznania. Smażymy na ogniu, mieszając.
2. Dodajemy kwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smaku. Dzięki temu dodatkowi dżem zachowuje ładny kolor i ma bardziej wyrazisty smak.
3. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
4. Słoiczki można zapasteryzować, wtedy będziemy mieć większą pewność, że dżem się nie popsuje. Choć ja nie pasteryzuję i dżem się dobrze trzyma:)
Smacznego!!
Wszystko dobre co truskawkowe, takie dżemik dopiero :)
OdpowiedzUsuńhej! Jedyna strona na ktorej znalzałam sposób na ta pulpę po truskawkach! Dziękuję. Znika do kuchni
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
Usuńprzepraszam za pytanie: ale co to za pulpa z truskawek?
OdpowiedzUsuńPulpa z truskawek to owoce, które nam pozostają po zrobieniu soku truskawkowego w sokowniku. Nie ma już w nich dużo soku i świetnie nadają się na dżem.
Usuńjak długo pani smaży na ogniu? czy dodaje Pani jakiś żelfix?
OdpowiedzUsuń22:51
UsuńWitam. Pulpe truskawkowa nie smażę bardzo długo, spokojnie 30 minut wystarczy. Takie truskawki już straciły dużo soku, więc nie wymagają wyparowania. Nie używam zelfixu. Zelfixu używam czasem jak robię dżem z całych świeżych owoców, nie trzeba wtedy długo smażyć owoców, aż sok odparuje.😉