5 czerwca 2013

Pierogi ruskie z pikantnym farszem

Pewnie zdecydowana większość uwielbia pierogi ruskie, a czy ktoś jadł je z farszem pikantnym? Jeśli jeszcze nie, to nie ma się co zastanawiać, tylko zakasać rękawy i do roboty. Pierogi są pyszne. Przepis znalazłam u Peggi.


Składniki:

Ciasto:
500 g mąki
1 szklanka ciepłej wody
sól do smaku

Farsz:
500 g sera białego
500 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
1 duża cebula
sól do smaku
ostra i słodka papryka w proszku do smaku
pieprz

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. 
2. Ser rozdrabniamy widelcem, mieszamy z ziemniakami.
3. Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy do sera i ziemniaków. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i papryką ostrą do smaku.
4. Na krążki ciasta nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie i wyjmujemy po wypłynięciu pierogów na wierzch.
5. Pierogi podajemy wedle uznania z ulubionymi dodatkami jak topione masło, skwarki, zeszklona cebulka itp.

Smacznego!!!

  Polskie przysmaki z mąki i ziemniaków

7 komentarzy:

  1. Moje ulubione pierożki! Wyglądają świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gotuję takie, ale do ciasta zawsze daję małe jajko i odrobinę masła, są lepsze...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio robię ciasto bez jajka bo lepiej mi się go zagniata. Czasami dodaję łyżeczkę oleju.

      Usuń
  3. Co to za ruskie? Ruskie to ruskie a nie z jakimś pikantnym farszem ! To już nie ruskie :( Malwina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To SĄ ruskie, tylko mocniej doprawione.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!