3 czerwca 2013

Kompot z rabarbaru i malin

Do zrobienia tego kompotu zachęcił mnie jego kolor :) Jest przepyszny, już kilka razy go przyrządzałam i pewnie jeszcze zrobię, bo mam jeszcze mały woreczek mrożonych malin w zamrażalce. Przepis pochodzi z blogu Margarytki.


Składniki:

kilka łodyg rabarbaru
1 szklanka malin (u mnie mrożone)
mięta (u mnie suszona)
1,5 litra wody
cukier do smaku

Sposób przygotowania:

1. Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki.
2. Zalewamy wodą, zagotowujemy i wrzucamy maliny. Dodajemy też trochę mięty. Gotujemy ok. 5 minut.
3. Kompot zestawiamy z gazu, słodzimy, przykrywamy pokrywką i studzimy ( w międzyczasie kompot nabierze aromatu i ładnego koloru).
4. Kompot przecedzamy przez sitko.

Smacznego!!!!

Czerwone owoce w roli głównejAkcja rabarbar - IV edycja

8 komentarzy:

  1. widziałam go u Margarytki, a teraz u Ciebie, śliczny kolorek:)
    Ps. gotowanie za głosowanie już trwa!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. :)
    pyszny!
    ciekawe połączenie swoją drogą rabarbar + malinki
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbar 2013.

    OdpowiedzUsuń
  3. Rabarbar i maliny - idealnie ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie wypiłabym szklaneczkę takiego pysznego kompotu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. a czy można taki kompocik zrobić do słoiczka na zimę? jeśli tak to poproszę o instrukcje :) z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie czemu nie? Nie próbowałam takiej wersji na zimę, ale myślę, że to świetny pomysł :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!