Składniki:
Biszkopt (na blaszkę 25x30cm):
4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Pianka:
200 g jogurtu naturalnego typu greckiego
2 galaretki truskawkowe + 0,5 szklanki wrzątku
4 łyżki cukru pudru
2 szklanki truskawek
Na wierzch:
kilka truskawek pokrojonych w plasterki
1 zielona galaretka + pół szklanki wrzątku
Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy partiami cukier, następnie po jednym żółtku, potem partiami mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy kakao, mieszamy delikatnie, wylewamy ciasto na wcześniej przygotowaną blaszkę i pieczemy w 180 st. C przez ok 20-30 minut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół.
2. W 0,5 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe. Studzimy.
3. Truskawki miksujemy lub rozgniatamy widelcem, mieszamy z cukrem pudrem do smaku. Jogurt naturalny mieszamy z zimną galaretką, potem dodajemy truskawki i całość mieszamy. Tężącą masę wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem. Delikatnie dociskamy.
4. Zieloną galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzątku. Na wierzch ciasta wykładamy plasterki truskawek i wylewamy tężącą galaretkę. Ciasto schładzamy w lodówce.
Smacznego!!!
Zapraszam też na inne wypieki z truskawkami:
Ciasto z truskawkami
Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami
Ciasto truskawkowo-kawowe
Torcik serowo-truskawkowy
Muffinki z truskawkami
Ale fajne ciacho :)
OdpowiedzUsuńMmmmmm mniam! Wszystko, co truskawkowe jest piękne i pyszne :)
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam z zaproszenia ^^
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie leciutko :)
OdpowiedzUsuńTrochę ta pianka z jogurtem chyba za rzadkąa wyszła bo truskawki zblendowalam i DAŁAM 200g jogurtu i boję się że się nie zsiadzie..A po drugie następnym razem biszkopt zrobię większy bo ten wyszedł mały i cienki...Kiedys zrobiłam i wyszedł Ok
OdpowiedzUsuńJak kiedyś zrobiłaś i wyszło ok, to dobrze :-) wielkość biszkoptu należy dostosować do wielkości blaszki. Podałam wymiary swojej blaszki i ta wielkość była idealna. Pozdrawiam
Usuń