Składniki:
Ciasto:
25 dag sera białego
15 dag masła
2 jajka
10-15 dag mąki (lub więcej, jeżeli ciasto jest klejące)
sól do smaku
+truskawki
Sposób przygotowania:
1. Masło utrzeć mikserem z serem, jajami, solą. Dodać tyle mąki, aby ciasto było miękkie. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę, chwilę wyrabiać ręcznie, podsypując mąką, by ciasto nie było klejące. Gotowe ciasto zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 30 minut.
2. Ciasto rozpłaszczyć lub rozwałkować na stolnicy, wycinać kółka, nałożyć truskawkę i dokładnie zlepić brzegi, uformować kulę.
3. Knedle gotować w osolonym wrzątku, po wypłynięciu gotować jeszcze chwilę.
4. Podawać wedle uznania, my najczęściej jadamy z roztopionym masłem i delikatnie posypane cukrem.
Z podanej porcji wyszło mi 45 niedużych knedli :)
Smacznego!!!
mniam mniam:) cudne i pyszne:)
OdpowiedzUsuńOj, naprawdę nie musisz mnie namawiać, żebym chciała ich spróbować! :) Pycha!
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
Pięknie Ci wyszły! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńfantastyczny blog :) dzieki tobie zaczelam wiecej przebywac w kuchni :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za ten budujący komentarz. Pozdrawiam i zapraszam :)
Usuńczy ser trzeba najpierw przepuścić przez maszynkę?
OdpowiedzUsuńNie trzeba - mikserem się ładnie rozbije.
UsuńWczoraj zrobiłam Te knedle że śliwkami i były przepyszne. Wyszło trochę mniej bo niebardzo wiedziałam jaką grubość zrobić więc dzisiaj zrobię jeszcze raz i z podwójnej porcji, bo rodzinka się domaga jeszcze.
UsuńBardzo się cieszę, że knedle smakują. Ze śliwkami muszą być pyszne!
Usuń