16 czerwca 2013

Galaretka z owocami

Namiastka lata :) Owoce i smak galaretki dowolny! Podaję moją wersję, którą ostatnio robiłam.


Składniki:

2 galaretki truskawkowe
750 ml wody
200 g truskawek
1 pomarańcza
1 duża garść czerwonego winogrona
1 banan
1 jabłko

Sposób przygotowania:

1. Rozpuszczamy galaretki w 750 ml gorącej wody. Studzimy.
2. Owoce myjemy, obieramy, wyciągamy szypułki itp. :)
3. Keksówkę (u mnie żaroodporna) polewamy wodą i wykładamy folią spożywczą. Wkładamy owoce w dowolniej kolejności. Zalewamy zimną lub tężącą galaretką. Pozostawiamy do całkowitego stężenia.

Smacznego!!!

Desery z truskawkamiCzerwone owoce w roli głównejTruskawkowy zawrót głowy 2013

3 komentarze:

  1. Taki deserek zawsze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile czasu tężeje taka galaretka? Zrobiłem ciasto, dodałem owoce i zalałem galaretką, długo leży w lodówce i nic, sama galaretka raz dwa się robi a tu dalej jest wodnista. Dałem zielonego winogrona i mandarynki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę tężeje, w zależności ile wody użyłeś. Jak robię ciasto z galaretką to dodaję mniej wody niż jest w instrukcji na opakowaniu.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!