Składniki:
100 g truskawek
50 ml wody
cukier do smaku (pomijamy przy niemowlętach)
1 łyżka mąki ziemniaczanej + odrobina zimnej wody
Sposób przygotowania:
1. Truskawki odszypułkować, dokładnie umyć, rozgnieść widelcem lub pokroić na kawałki.
2. Owoce przełożyć do garnuszka, zalać wodą, doprawić cukrem do smaku i zagotować.
3. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do truskawek. Gotować, mieszając, aż kisiel zgęstnieje.
Smacznego!!!
Taki kisiel możemy zrobić niemowlakowi. Pomijamy wtedy cukier, a truskawki można zmiksować. Kisiel będzie odpowiedni dla dzieci powyżej 7-8 miesiąca życia o ile dziecko nie będzie mieć alergii na te owoce.
hmmmm POPIERAM!!!!!!!!!!!! wczoraj robiłam tylko zamiastmąki ziemniaczanej dodałam skrobi kukurydzianej i dodałam szczyptę cukru waniliowego DOMOWEGO....
OdpowiedzUsuńPYCHA!!!!
gosiak
Wszystko co domowe najlepsza, kisiel bym chętnie zjadała :)
OdpowiedzUsuńooo nie próbowałam nigdy takiego kisielu!! Muszę koniecznie zrobić :D Dziękuję za udział w akcji truskawkowy zawrót głowy :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Taki domowy kisiel to nie tylko niesamowity smak, kawałki owoców, ale też obłędny kolor :)
UsuńJa z niecierpliwością czekam na czerwoną porzeczkę, truskawki specjalnie dla niej mrożę i gdy tylko zaczerwienią się pierwsze owoce, zamierzam przyrządzić kisiel z takiej właśnie mieszanki :>
OdpowiedzUsuńAniu, super deser. Ja zmiażdżyłam truskawki ubijakiem do ziemniaków (bardzo szybko i wygodnie). Smak - pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuń