19 czerwca 2013

Kisiel truskawkowy

Żaden kisiel z torebki nie może równać się z tym domowym. A ten truskawkowy jest przepyszny. Będzie smakować i małym i dużym :)


Składniki:

100 g truskawek
50 ml wody
cukier do smaku (pomijamy przy niemowlętach)
1 łyżka mąki ziemniaczanej  + odrobina zimnej wody

Sposób przygotowania:

1. Truskawki odszypułkować, dokładnie umyć, rozgnieść widelcem lub pokroić na kawałki.
2. Owoce przełożyć do garnuszka, zalać wodą, doprawić cukrem do smaku i zagotować.
3. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do truskawek. Gotować, mieszając, aż kisiel zgęstnieje.

Smacznego!!!

Taki kisiel możemy zrobić niemowlakowi. Pomijamy wtedy cukier, a truskawki można zmiksować. Kisiel będzie odpowiedni dla dzieci powyżej 7-8 miesiąca życia o ile dziecko nie będzie mieć alergii na te owoce.

6 komentarzy:

  1. hmmmm POPIERAM!!!!!!!!!!!! wczoraj robiłam tylko zamiastmąki ziemniaczanej dodałam skrobi kukurydzianej i dodałam szczyptę cukru waniliowego DOMOWEGO....
    PYCHA!!!!
    gosiak

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko co domowe najlepsza, kisiel bym chętnie zjadała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo nie próbowałam nigdy takiego kisielu!! Muszę koniecznie zrobić :D Dziękuję za udział w akcji truskawkowy zawrót głowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Taki domowy kisiel to nie tylko niesamowity smak, kawałki owoców, ale też obłędny kolor :)

      Usuń
  4. Ja z niecierpliwością czekam na czerwoną porzeczkę, truskawki specjalnie dla niej mrożę i gdy tylko zaczerwienią się pierwsze owoce, zamierzam przyrządzić kisiel z takiej właśnie mieszanki :>

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu, super deser. Ja zmiażdżyłam truskawki ubijakiem do ziemniaków (bardzo szybko i wygodnie). Smak - pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!