13 września 2013

Ryba z porem pod beszamelem

Przewspaniałe danie rybne! Przepis znalazłam na blogu u Pani Danusi, gdzie bardzo lubię zaglądać :) Nie tylko dlatego, że pani Danusia ma takie imię jak moja mama, ale przede wszystkim dlatego, że właśnie przypomina mi kuchnię mojej mamy :) Gorąco pozdrawiam panią Danusię, a tymczasem zapraszam na rybę!


Składniki:

1 duży filet z dorsza
1 por
zioła prowansalskie
sól, pieprz
olej
gałka muszkatołowa
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1 szklanka mleka
ser żółty
masło do posmarowania naczynia

Sposób przygotowania:

1. Odmrożoną rybę kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą pieprzem i ziołami prowansalskimi.
2. Naczynie smarujemy masłem, układamy rybę i wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawiamy na ok 200 st. C i rybę pieczemy ok. 15 minut, aż puści sok.
3. Z naczynia odlewamy do szklanki płyn, który puściła ryba. Będzie nam potrzebny.
4. Pora kroimy w talarki, rzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem, doprawiamy solą i pieprzem i chwilę smażymy.
5. Na rybę w naczyniu żaroodpornym nakładamy pora.
6. Robimy sos beszamelowy: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, po czym wlewamy mleko, trochę płynu z ryby (2-3 łyżki) i energicznie mieszamy, aby nie było grudek. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
7. Rybę i pora polać sosem beszamelowym, posypać tartym żółtym serem. Całość pieczemy ok.30-40 minut do zrumienienia się sera.
8. Rybę podajemy np. z surówką i ziemniakami.

Smacznego!!!



Mimo 13-go życzę Wam udanego dnia!

3 komentarze:

  1. basia-cook.blogspot.com13 września 2013 09:16

    Ciekawy pomysł na rybę! Zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie tez była dzis ryba, ale po grecku. Twoja wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!