31 sierpnia 2013

Kurczak pieczony na ziemniakach z miodem i rozmarynem

Drób pieczony w naczyniu żaroodpornym czy we folii to jeden z moich ulubionych rodzajów obiadów :) Zatem zapraszam!


Składniki:

4 podudzia z kurczaka
6-7 średnich ziemniaków
suszony tymianek
sól morska
ostra papryka w proszku
granulowany czosnek
1 łyżeczka miodu
pół łyżeczki soku z cytryny
kilkanaście świeżych igiełek rozmarynu
olej

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki, wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego i posypać tymiankiem.
2. Zrobić marynatę: kilka łyżek oleju wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, solą, papryką i czosnkiem. Kurczaka wysmarować marynatą. Mięso wyłożyć na ziemniaki, posypać igiełkami rozmarynu i całość odstawić na około 15 minut.
3. Całość piec przez około 90 minut w 170 st. C. Z kurczaka wycieknie tłuszcz, który spłynie potem na ziemniaki. Moje podudzia były całkiem chude i tego tłuszczyku było niewiele.
4. Po upieczeniu podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie był akurat ogórek kiszony.

Smacznego!!!

Źródło: Smakowite

8 komentarzy:

  1. Aniu,kurczak wygląda bardzo smakowicie.Nie jadłam jeszcze śniadania,więc ślina mi się tak wydziela,że muszę uważać,żeby nie zachlapać komputera.Uwielbiam dania obiadowe pieczone razem z ziemniakami-to bardzo wygodne no i przede wszystkim smaczne.Takie ziemniaczki przysmaczone sokiem z pieczonego mięsa muszą być pyszne.Jutro robię tego kurczaka,tak mi narobiłaś smaku.
    Pozdrawiam i miłego dnia!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i mam nadzieję, że danie przypadnie do gustu jak niedawno pieczone frytki:)
      Pozdrawiam gorąco i życzę miłego weekendu!

      Usuń
  2. Pychota- widzę oczyma wyobraźni!

    OdpowiedzUsuń
  3. 2 w 1, lubię takie "jednogarnkowe" obiadki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie jednogarnkowa rewelka. Bardzo podobną marynatę miodową wykorzystuję do kurczaka na miodzie i właśnie mnie zainspirowałaś, aby dodać do niej jeszcze sok z cytryny :) Widzę, że też używasz soli morskiej - moim zdaniem jest smaczniejsza niż zwykła sól kuchenna. Taka trochę "umami". No i zawiera o wiele więcej cennych mikroelementów, chociażby potasu i magnezu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. A ja też lubię wszelkie marynaty z miodem, choć z drobiem jeszcze nie próbowałam.

      Usuń
  5. Dziś zrobione na obiad.Serdecznie pozdrawiam.:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!