23 sierpnia 2013

Zielony dżem z cukinii

W sumie ten dżem niewiele się różni od tego, co już jest na blogu. Zmieniłam trochę proporcje i użyłam zielonych galaretek o smaku kiwi. Wyszły pyszne i ładne zieloniutkie.


Składniki:

2 kg cukinii
3 galaretki zielone
ok 400 g cukru
3 łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

1. Cukinie obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w drobną kostkę, dodajemy kwasek cytrynowy, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin.
2. Z cukinii odlewamy nadmiar soku. Cukinię smażymy na wolnym ogniu. Jak się rozpadnie, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy galaretki, mieszamy, aż się dokładnie rozpuszczą i przekładamy do słoiczków. Zakręcamy. Dżemu nie trzeba pasteryzować. Słoiczki można zapasteryzować, wtedy będziemy mieć większą pewność, że dżem się nie popsuje. Choć ja nie pasteryzuję i dżem się dobrze trzyma:)


Smacznego!!!

20 komentarzy:

  1. Bardzo zaciekawił mnie ten przepis, a mogłabyś określić chociaż troszkę, jaki wyczuwa się smak? czy robiłaś już wcześniej ten dżemik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam już kiedyś tylko z innych proporcji i innymi galaretkami (http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/07/dzem-z-cukinii.html). Smak trudny do określenia, trochę przypomina dżem morelowy, ale nie do końca. Ma galaretkową konsystencję i w zależności od galaretki różną nutę smakową.

      Usuń
  2. prześliczny kolor, oj ściągnę Twój przepis:) do siebie i zrobię dżemik:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja zrobiłam 2 porcje takiego dżemiku, jedną z galaretką pomarańczową a drugą z agrestową. Ale gdy weszłam po ok miesiącu do piwnicy okazało się, że na dżemie pojawiła się pleśń.:( Dodam, że zrobiłam wszystko wg przepisu. Dlaczego dżem się psuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten dżem dodałam niecałe 10 dni temu więc chyba nie według tej receptury robiony był ten dżem, skoro po ok miesiącu zeszłaś zajrzeć do piwnicy.
      Nie wiem... Nie przypominam sobie, żeby kiedykolwiek ten dżem mi się psuł. Na wszystkich demach pojawia si pleśń? Dziwne, nigdy mi się to nie przydarzyło. Pleśń to czasami wina niedokładnie wyparzonych słoików i wieczek.

      Usuń
    2. Przepis znalazłam na innej stronie (ale był identyczny) i od razu go spisałam na kartkę, zrobiłam wszystko wg przepisu. W większość słoików z dżemem jest już pleśń, na 2 lub 3 nic nie widać. Poza tym na niektórych słoikach pleśń jest także z zewnątrz, zrobiło się coś w rodzaju zacieków. Wszystkie słoiki i przykrywki dobrze wymyłam i wyparzyłam. Czy pasteryzacja by pomogła?

      Usuń
    3. Nie mam pojęcia, naprawdę nigdy tak nie miałam. Ja na Twoim miejscu otworzyłabym słoik, zobaczyła, czy dżem jest dobry. Pasteryzacja im raczej nie pomoże. Ściągnęłabym pleśń.
      Może to wina cukinii (za dużo nawozu?)
      Może zapytaj tam, gdzie znalazłaś przepis - ja tu niewiele pomogę, nie miałam takiego problemu. Moje słoiki się ładnie trzymają, nawet 2-3 lata postoją. Cukinię mam z działki kuzynki, czyli z pewnego źródła, bez niepotrzebnych nawozów.

      Usuń
    4. ja pasteryzowałam... nie zepsuł się... pasteryzowałam 20 minut od zagotowania...

      Usuń
  4. Ja nie mam problemów z plesnią.Do umytych słoiczków nalewam wrzątku i wylewam wrzątek tuż przed napełnieniem dżemem.Pokrywki muszą być szczelne.Słoiki studzę powoli zawinięte w ręcznik ,albo w ścierki.EVA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, każdy sposób jest dobry, jeśli jest skuteczny :) Dziękuję i pozdrawiam!

      Usuń
  5. Słoiki sterylizuję w piekarniku przez ok.10 minut w 100° C.Wyłączam piekarnik.Nakrętki myję i wycieram do sucha.Każdy słoik wyjmuję bezpośrednio przed napełnieniem, napełniam, zakręcam i odwracam do góry dnem na kilka minut.Nic się nie psuje.

    OdpowiedzUsuń
  6. Albo po prostu słoiki wyparzyć w zmywarce :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyparzyć w zmywarce...hmmm...tylko programu brak z 100stopniami ;-p

      Usuń
  7. Jaką galaretkę najlepiej dodać do żółtej cukini

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam. Waga cukini jest przed czy po obraniu?

    OdpowiedzUsuń
  9. Tej cukinii to 2kg ale już takiej gotowej obrane i oczyszczone? nie trzeba jej przed dodaniem galaretki zblendowac jeszcze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Waga podana jest przed obraniem. A jesli chcesz to mozesz sobie cukinie zblenderowac przed dosaniem galaretki. Choc cukinia szynko i ladnie sie rozpada przy gotowaniu.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!