26 sierpnia 2013

Buraczki w zalewie octowej

Kolejne przetwory... Dużo ich, ale za to potem mamy swoje własne skarby lata pozamykane w słoiki. W zeszłym tygodniu robiłam szybki przecier pomidorowy, zielony dżem z cukinii, kompoty ze śliwek i mirabelek... A na blogu tym razem buraczki, które zimą będą w sam raz np. do sałatek, obiadów czy po prostu do wyjadania ze słoika. Przepis znalazłam u Magdy.


Składniki:

5 kg buraczków (najlepiej drobnych)
1 kg cebuli

liście laurowe
gorczyca
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
kwiat / gałązka kopru
czosnek

Zalewa:
1 szklanka octu
5 szklanek wody
150 g cukru
3 łyżki soli

Sposób przygotowania:

1. Buraczki dokładnie myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu obieramy.
2. Obrane buraczki w całości przekładamy do przygotowanych słoików (no chyba, że użyliśmy trochę większych okazów to wtedy należy je pokroić na połówki lub ćwiartki).
3. Do każdego słoika dodajemy gałązkę kopru, troszkę gorczycy, liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku i ziarnisty pieprz. Potem wkładamy buraczki, a na wierzch układamy kilka plastrów cebuli.
4. Zagotowujemy zalewę i gorącą lub ciepłą zalewamy słoiki z burakami. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 15-20 minut od zagotowania wody.

Zapraszam na tarte buraczki z chrzanem (klik) i z dodatkiem papryki (klik).

Smacznego!!!
Zapasy na zimę - I edycja 2013

8 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na buraczki. U mnie w domu robi się bardzo podobne, ale bez dodatku cebuli i z mniejszą ilością przypraw :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu ile u Ciebie zapraw.Ja w tym roku robię mało,bo w zeszłym zrobiłam w sumie 250 słoików i pomimo ,że dzieci brały ode mnie to jeszcze sporo zostało,więc sobie odpuszczam.Nie zazdroszczę,bo ja nie cierpię zapraw,tylko że potem fajnie się w zimie bierze słoiczki-podziwiam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo!
      W tym roku akurat najwięcej zrobiłam przetworów z owoców, głównie kompoty, trochę soków i dżemów. Obowiązkowo co roku robię kiszone ogórki i przecier pomidorowy, a resztę to w miarę potrzeb. Np. z zeszłego roku mam jeszcze trochę sałatek z ogórków, kapusty czerwonej czy cukinii, dlatego w tym roku ich nie robiłam.
      Dobrze mieć w zimie swoje jedzonko, tym bardziej, że w tym roku zbiory kiepskie i już straszą podwyżką cen na zimę...
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. a co z cebulą, w przepisie jest 1 kg cebuli a dalej nie ma o niej mowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już dopisałam, układamy kilka plastrów cebuli na wierzch buraków. Dzięki!

      Usuń
  4. Potem wkładamy buraczki, a na wierzch układamy kilka plastrów cebuli.

    OdpowiedzUsuń
  5. dwa lata robie,wiele przetworow z tego bloga.jak narazie wszystkie wychodza naj.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mi bardzo milo z tegoz powodu :-) pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej !

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!