13 sierpnia 2013

Duszone letnie warzywa

Pyszne warzywne danie, można podać jako jarzynkę do ziemniaków, ryżu lub kaszy, świetnie smakuje też z makaronem i daniami z grilla. Przepis znalazłam w Przyślij przepis (nr 69 - 8/2013).


Składniki:

1 cukinia (u mnie 300g)
pół czerwonej papryki
pół żółtej papryki
1 cebula
2 pomidory
3 ząbki czosnku
olej
2 łyżeczki ziół prowansalskich (w oryginale oregano)
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cukinię, papryki i pomidory myjemy i kroimy w kostkę (pomidory można dodatkowo sparzyć i obrać ze skórki).
2. Obrany czosnek kroimy w plasterki, a cebulę w piórka.
3. Czosnek i cebulę podsmażamy na patelni na oleju. Dodajemy pozostałe warzywa, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz zioła prowansalskie. Mieszamy i dusimy, aż warzywa będą miękkie i całość zgęstnieje.

Smacznego!!!

5 komentarzy:

  1. Witam Cię ponownie w mojej akcji Warzywa psiankowate. Bardzo mi miło, że bierzesz w niej udział, bo zawsze dostarczasz masę ciekawych i smakowitych pomysłów. Takie warzywka muszą być bardzo smaczne, coś pomiędzy leczem a ratatouille zdaje się ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, to dla mnie akcja sentymentalna, ponieważ była pierwszą, w jakiej brałam udział. I dlatego ją tak lubię i zawsze chętnie czynnie biorę udział!
      Pozdrowienia!

      Usuń
  2. podobny przepis sobie kiedyś zapisałam i czeka na swoje 5 minut:-P takie warzywa muszą byc pysznym dodatkiem do obiadu;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi pysznie jutro sprobujemy do obiadu;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!