19 sierpnia 2013

Brzoskwinie w syropie

Domowy sposób na owoce do ciast i deserów. Przepis pochodzi od Margarytki.


Składniki:

brzoskwinie

Zalewa (proporcje):
1 litr wody
1-2 szklanki cukru (w zależności, czy wolimy bardziej lub mniej słodkie)
1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

1. Brzoskwinie umyć, obrać, przekroić na pół i wypestkować. Można też owoce zalać gorącą wodą i za chwilkę obrać - wtedy skórki szybko schodzą.
2. Zagotować syrop, włożyć do syropu partiami brzoskwinie i gotować 2-3 minuty, jeśli brzoskwinie są miękkie, a 5 minut jeśli są twarde. Brzoskwinie wyłowić łyżką cedzakową, ułożyć w przygotowanych słoikach, zalać syropem. Słoiki zakręcić i pasteryzować ok. 15 minut.

Smacznego!!!
Zapasy na zimę - I edycja 2013

2 komentarze:

  1. Świetny sposób na własne brzoskiwnie, a nie te puszkowane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moja mama zawsze takie robi jak dorwie brzoskwinie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!