Składniki:
brzoskwinie
Zalewa (proporcje):
1 litr wody
1-2 szklanki cukru (w zależności, czy wolimy bardziej lub mniej słodkie)
1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
Sposób przygotowania:
1. Brzoskwinie umyć, obrać, przekroić na pół i wypestkować. Można też owoce zalać gorącą wodą i za chwilkę obrać - wtedy skórki szybko schodzą.
2. Zagotować syrop, włożyć do syropu partiami brzoskwinie i gotować 2-3 minuty, jeśli brzoskwinie są miękkie, a 5 minut jeśli są twarde. Brzoskwinie wyłowić łyżką cedzakową, ułożyć w przygotowanych słoikach, zalać syropem. Słoiki zakręcić i pasteryzować ok. 15 minut.
Smacznego!!!
Świetny sposób na własne brzoskiwnie, a nie te puszkowane :)
OdpowiedzUsuńmoja mama zawsze takie robi jak dorwie brzoskwinie:)
OdpowiedzUsuń