Składniki:
1 brokuł
4 jajka
3 pomidory
1/2 puszki kukurydzy
1 kostka fety
Sos I:
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy
2 zmiażdżone ząbki czosnku
Sos II:
2 łyżki msjonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 zmiażdżone ząbki czosnku
sól, pieprz, cukier do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sposób przyrządzenia:
1. Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru na półtwardo. Wyciągamy z wody. Studzimy.
2. Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w kosteczkę.
3. Umyte pomidory kroimy w kostkę.
4. Fetę kroimy w kostkę (chyba, że kupiliśmy już pokrojoną, to ten punkt mamy z głowy).
5. Warzywa i jajka układamy warstwowo: część pomidorów, jajka, feta, brokuły, kukurydza i czynność powtarzamy, aż do skończenia się składników.
6. Mieszamy dowolny sos (I lub II) ze składników podanych powyżej, schładzamy przez 15-30 minut.
7. Całość zalewamy sosem. Czasem też wierzch posypuję prażonym słonecznikiem. Podajemy.
Smacznego!!!
Bardzo apetyczna sałatka. Zapisuję do wypróbowania ;)
OdpowiedzUsuńPolecam! W czwartek robiła ją moja siostra, a wczoraj ja zrobiłam :) I już nie ma... znika w mgnieniu oka.
UsuńUwielbiam ta sałatkę w takiej odsłonie
OdpowiedzUsuńMy też :):):)
UsuńWidzę ,że u ciebie ostatnio królują sałatki, świetnie:)
OdpowiedzUsuńTakie zdrowe, a za to sycą :0)
Tak jest, królują, w końcu mamy teraz bogactwo świeżych owoców więc korzystam!
UsuńSmaczna, pożywna i zdrowa sałatka !
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie i mojej rodziny, lubimy takie połączenia, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńKurczę, robię prawie tak samo, tylko, że różyczki brokuła blanszuję i nie daję kukurydzy :) A brokułowe nóżki zużywam do zupy brokułowej, albo groszkowej. W ogóle brokuły są bardzo zdrowe...
OdpowiedzUsuńWięc dla odmiany proponuję zrobić według moich wskazówek, myślę, że na pewno by Ci posmakowała taka wersja :)
UsuńWygląda bardzo smacznie i zachęcająco :) Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! Ta sałatka to nasz rodzinny hit :)
OdpowiedzUsuń