Składniki:
2 kg czerwonych mirabelek
1 konfiturex
sok z połowy cytryny
ok. 70 dag cukru (według uznania)
Sposób przygotowania:
1. Mirabelki myjemy i pozbywamy się pestek.
2. Owoce przekładamy do garnka, chwilkę smażymy, by troszkę się rozpadły.
3. Wsypujemy konfiturex i mieszamy ok 1 minuty.
4. Do mirabelek dodajemy cukier (do smaku - w zależności jak słodkie są mirabelki) i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy ok. 2 minut. Zestawiamy z gazu i mieszamy jeszcze chwilę, aż piana zniknie.
5. Gorący dżem przekładamy do wcześniej przygotowanych słoików. Zakręcamy, stawiamy do góry nogami przynajmniej na 5 minut.
6. Słoiczki można zapasteryzować, wtedy będziemy mieć większą pewność, że dżem się nie popsuje. Choć ja nie pasteryzuję i dżem się dobrze trzyma:)
Smacznego!!!
Te smakowite śliweczki swietnie sprawdzają się w przetworach, wspaniały dżem w słoiczkach i pyszne na zimę ;) !
OdpowiedzUsuńPamiętam jak u babci rosło drzewo mirabelkowe, ale nigdy nie jadłam jeszcze takiego dżemu, muszę koniecznie spróbować w tym roku! :)
OdpowiedzUsuń