Pyszna sezonowa zupa, którą w okresie letnim często robię.
Składniki:
- 1 kalafior (ok 400-500 g)
- 2 marchewki
- 3 ziemniaki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- kawałek selera
- 2,5 litra bulionu (np.na kościach drobiowych)
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól, pieprz
- 2 łyżki śmietany do zup
- siekany koperek
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i selera obieramy, a następnie kroimy dowolnie.
2. Cebulę kroimy w kostkę lub na pół.
3. Warzywa wrzucamy do bulionu, dodajemy liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Kiedy warzywa będą półmiękkie, dorzucamy umyty i podzielony na różyczki kalafior.
4. Kiedy kalafior będzie miękki (ale nie rozgotowany!) zupę doprawiamy solą, pieprzem.
5. W osobnym naczyniu mieszamy 2 łyżki śmietany z 1 chochelką gorącej zupy i mieszankę wlewamy do garnka. Zupę podgrzewamy jeszcze chwilkę (ale nie doprowadzamy do wrzenia!), a na koniec dodajemy posiekany koperek.
Smacznego!!!
pycha:)
OdpowiedzUsuńale mi narobiłaś ochoty tą kalafiorową,:-)
OdpowiedzUsuńLubię,bardzo ;)
OdpowiedzUsuńTak jak Twojego bloga Aniu :)
Pozdrawiam
Dziękuję i zapraszam do korzystania z przepisów!
UsuńAniu,ależ narobiłaś mi smaku na tą zupkę.Zrobiłaś taką jaką robiła moja Mama.Patrząc na fotografię,aż się chce jeść,a pora obiadowa się zbliża.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Ciebie bardzo ciepło:)
Również ciepło pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa!
Usuńdziś robiłam ; )
OdpowiedzUsuńhttp://lubieessc.blogspot.com/
mniam uwielbiam zupę kalafiorową :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Wyszła mi wspaniale. :-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! pozdrawiam!
UsuńCześć Aniu!
OdpowiedzUsuńWłaśnie szukam przepisu na zupę kalafiorową i trafiłam na Twoją stronę.
W "składnikach" nie ma cebuli, a w "sposobie przygotowania" jest. Podsmażyć i wrzucić do zupy?
Z góry dzięki za odpowiedź!
Jola
Cześć Jolu!
UsuńDziękuję za zwrócenie uwagi. Cebulę kroję w grubą kostkę i dorzucam do reszty bez podsmażania :)
Pozdrawiam!
To najlepsza zupa kalafiorowa mowie wam!
OdpowiedzUsuńDziękuję i cieszę się, że smakowała :)
Usuńpycha! taką właśnie zupę kalafiorową lubimy najbardziej!
OdpowiedzUsuńUwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio robiłam taką z dodatkiem wędzonego boczku, jak ta:
http://co-na-obiad.pl/kuchnia_polska/zupy/zupa_kalafiorowa.html
Taki dodatek spodobałby się mojemu mężowi :)
Usuń