29 sierpnia 2013

Zupa krem z pieczarek

Myślę, że ten krem powinien z łatwością znaleźć swoich wielbicieli. Przepis znalazłam u Magdy. Smaczna - polecam!


Składniki:

500 g pieczarek
500 g ziemniaków
2 cebulki
sól, pieprz
ewentualnie kostka drobiowa
woda
natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Obieramy warzywa. Ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem soli lub kostki drobiowej.(ilość wedle uznania - byle nie za dużo bo krem będzie za rzadki)
2. Cebulę siekamy, pieczarki kroimy na talarki i dusimy na patelni, aż zmiękną.
3. Pod koniec gotowania się ziemniaków dodajemy cebulę i pieczarki (kilka uduszonych plasterków pieczarek można odłożyć do dekoracji).
4. Całość gotujemy jeszcze chwilę, następnie blenderujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami - groszkiem ptysiowym, grzankami (np. ziołowymi), natką pietruszki.

Smacznego!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!