3 października 2015

Karkówka pieczona w plastrach

Kto lubi karkówkę, ręka w górę :) Polecam ten sposób przygotowania mięsa, z pewnością Wam posmakuje. Przepis znalazłam na blogu Aniki.


Składniki:

dowolna ilość karkówki pokrojonej w około 1,5 cm plastry
słodka mielona papryka
ostra mielona papryka
czosnek granulowany
sól, pieprz
świeży rozmaryn
kolendra
majeranek
olej 

Sposób przygotowania:

1. Plastry karkówki lekko rozbijamy.
2. Wszystkie przyprawy mieszamy z odrobiną oleju. Nie podaję ilości bo będzie ona uzależniona od naszych własnych upodobań.
3. Mięso nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy plastry karkówki i przykrywamy pokrywką. Pieczemy 1 godzinę i 20 minut w 180 st.C. Kwadrans przed wyłączeniem piekarnika warto zdjąć pokrywę - mięsko się wtedy ładnie przyrumieni.

Smacznego!!!
 


3 komentarze:

  1. Każdą karkówkę lubię kiedy jest dobrze przyprawiona i usmażona. Twoja właśnie na taką wygląda. Tak więc zapisuje się na listę amatorów karkówki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a jaka temp pieczenia? w termoobiegu czy gora-dol?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Standardowo w 180 st. C. Nie posiadam piekarnika z termoobiegiem.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!