Kto lubi karkówkę, ręka w górę :) Polecam ten sposób przygotowania mięsa, z pewnością Wam posmakuje. Przepis znalazłam na blogu Aniki.
Składniki:
- dowolna ilość karkówki pokrojonej w około 1,5 cm plastry
- słodka mielona papryka
- ostra mielona papryka
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
- świeży rozmaryn
- kolendra
- majeranek
- olej
Sposób przygotowania:
1. Plastry karkówki lekko rozbijamy.
2. Wszystkie przyprawy mieszamy z odrobiną oleju. Nie podaję ilości bo będzie ona uzależniona od naszych własnych upodobań.
3. Mięso nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy plastry karkówki i przykrywamy pokrywką. Pieczemy 1 godzinę i 20 minut w 180 st.C. Kwadrans przed wyłączeniem piekarnika warto zdjąć pokrywę - mięsko się wtedy ładnie przyrumieni.
Smacznego!!!
Źródło: Domowa kuchnia Aniki
Każdą karkówkę lubię kiedy jest dobrze przyprawiona i usmażona. Twoja właśnie na taką wygląda. Tak więc zapisuje się na listę amatorów karkówki :)
OdpowiedzUsuńa jaka temp pieczenia? w termoobiegu czy gora-dol?
OdpowiedzUsuńStandardowo w 180 st. C. Nie posiadam piekarnika z termoobiegiem.
UsuńNo to próbuje 😀😀
OdpowiedzUsuńSuper. Mam nadzieję, że smakowała
Usuń