Składniki (blaszka 24x36cm):
3 szklanki mąki
cukier waniliowy (domowy)
1/2 szklanki cukru
250 g masła
1-2 łyżki śmietany
6 jajek
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki cukru do białek
1 kisiel cytrynowy (lub wedle uznania)
ok 1 kg wypestkowanych śliwek węgierek
Sposób wykonania:
1. Na stolnicę dajemy mąkę, masło, całość siekamy, następnie dodajemy żółtka, cukier, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2/3 i 1/3, zawijamy w folię. Mniejszą część wkładamy do zamrażalnika, a większą do lodówki na 30 minut.
2. Większą część ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i nakłuwamy widelcem.
3. Na cieście układamy śliwki wydrylowane śliwki skórką do dołu.
4. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, a na koniec dodajemy kisiel i dokładnie mieszamy.
5. Pianę wykładamy na śliwki, a na wierzch ścieramy ciasto z zamrażarki. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok 50 minut (do zrumienienia).
Smacznego!!!
Źródło: Garnek
wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie :)
Tradycyjne jesienne ciasto:)
OdpowiedzUsuńRobię go często, ale ostatnio kury na wsi " nie niosą", a sklepowych jajek nie lubię!
OdpowiedzUsuńOno naprawdę wygląda pysznie. Właśnie takie jak lubię. Aż by się chciało sięgnąć ręką po kawałek tego ciasta :)
OdpowiedzUsuńTakie najlepsze)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste, klasyczne ciasta :)
OdpowiedzUsuńJaki to ma byc kisiel? Nie widze go posrod produktow?
OdpowiedzUsuńO dzięki. Już uzupełniłam. Ja dałam cytrynowy. Chodzi oczywiście o taki suchy prosto z torebki :)
UsuńPozdrawiam!