1 października 2015

Piernik Kasi

To jedno z moich ulubionych ciast piernikowych i często do niego wracam. Polecam serdecznie!


Składniki:

3 szklanki mąki
2 niepełne szklanki cukru
2 szklanki mleka
37,5 dag masła lub margaryny
3 jajka
3 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
5 dag rodzynek
5 dag posiekanych orzechów włoskich
przyprawa do pierników

Sposób wykonania:

1. Mąkę przesiać z sodą i  kakao.
2. Miękkie masło / margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, w trakcie ucieranie wbijać po 1 żółtku.
3. Stopniowo dodawać powidła, mleko w temperaturze pokojowej, mąkę. Dodać rodzynki i orzechy, a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
4. Masę przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary: 36x24cm). Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50-60 minut - do suchego patyczka.
5. Gotowy wystudzony piernik można polać polewą czekoladową, czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, lukrem cytrynowym lub oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Źródło: Ulubione ciasta Kasi, wyd. 1998

6 komentarzy:

  1. Aniu kusisz, a jak upiekę...Twoje przepisy są cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  2. dla mnie to typowo jesienne pyszne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo wilgotny jest ten piernik. Wygląda na bardzo smaczny. Nie dziwię się, że często do niego wracasz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie musiało pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy aby nie zaslodki aż 2 całe szkl cukru ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W składnikach pisze 2 NIECAŁE szklanki cukru.
      A poza tym przecież można jeszcze zmniejszyć ilość cukru jeśli taka potrzeba.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!