1 października 2015

Piernik Kasi

To jedno z moich ulubionych ciast piernikowych i często do niego wracam. Polecam serdecznie!


Składniki:

3 szklanki mąki
2 niepełne szklanki cukru
2 szklanki mleka
37,5 dag masła lub margaryny
3 jajka
3 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
5 dag rodzynek
5 dag posiekanych orzechów włoskich
przyprawa do pierników

Sposób wykonania:

1. Mąkę przesiać z sodą i  kakao.
2. Miękkie masło / margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, w trakcie ucieranie wbijać po 1 żółtku.
3. Stopniowo dodawać powidła, mleko w temperaturze pokojowej, mąkę. Dodać rodzynki i orzechy, a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
4. Masę przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary: 36x24cm). Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50-60 minut - do suchego patyczka.
5. Gotowy wystudzony piernik można polać polewą czekoladową, czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, lukrem cytrynowym lub oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Źródło: Ulubione ciasta Kasi, wyd. 1998

4 komentarze:

  1. Aniu kusisz, a jak upiekę...Twoje przepisy są cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo wilgotny jest ten piernik. Wygląda na bardzo smaczny. Nie dziwię się, że często do niego wracasz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie musiało pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!