29 kwietnia 2016

Ryba zapiekana w sosie koperkowym

Ryba to bardzo wdzięczny produkt. Bardzo lubię robić coś z niej na obiad, a że wszyscy w domu też lubią ryby, więc tylko korzystać.


Składniki:

450 g filetów z ryby (u mnie był morszczuk)
1 szklanka śmietany 18%
1 pęczek koperku
2 ząbki czosnku
2 łyżki białego wina (pominęłam)
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
1/2 łyżeczki kurkumy

Sposób wykonania:

1.Odmrożone lub świeże filety ryby oprószyć solą i pieprzem i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
2. W misce wymieszać śmietanę, zmiażdżony czosnek, biały wino, sok z cytryny, dodać koperek i kurkumę.
3. Sosem polać rybę, zapiekać w 180 st.C przez 30-40 minut, do momentu, aż ryba nie będzie surowa.

Smacznego!!!


Źródło: Nikol od kuchni

4 komentarze:

  1. zrobiłam to danie bardzo nam smakowało .Pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. "zapiekać w 180 st. C". Na jakim poziomie piekarnika? Pod przykryciem? Z foli aluminiowej? w naczyniu żaroodpornym? Z termoobiegiem? A co z tym czosnkiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poziom środkowy, bez przykrycia, bez termoobiegu. Zapiekam zawsze w naczyniu żaroodpornym.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!