Ten sernik z dodatkiem brzoskwiń jest wilgotny i rewelacyjnie pyszny! Polecam gorąco! Może ktoś się skusi na taki wypiek z racji weekendu majowego :)
Składniki:
Spód:
2,5 szklanki mąki
2 żółtka
125 g masła lub margaryny
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
śmietana - ile zabierze ciasto
Masa serowa:
1 kg białego sera - u mnie wiaderkowego
1 puszka brzoskwiń
3 jajka
1,5 szklanki cukru pudru
2 szklanki mleka
3/4 szklanki oleju
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 cukier waniliowy
Sposób wykonania:
1. Ciasto na spód zagnieść i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzoskwinie odsączyć, pokroić w kostkę lub plastry i wyłożyć na ciasto.
2. Ser zmiksować z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jajkami. dodać budyń ( proszek) i stopniowo wlewać mleko oraz olej. Ciasto będzie rzadkie i takie powinno być.
3. Masę serową ostrożnie wylać na ciasto kruche i brzoskwinie, Piec w 180 st. C przez 60 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w zamkniętym piekarniku jeszcze przez 15 minut.
Smacznego!!!
Źródło: Smaker
wyglada wspaniale!
OdpowiedzUsuńPani Aniu jestem na etapie uczenia się wypieków i chciałbym się dowiedzieć co to znaczy "śmietana-ile zabierze ciasto" Pozdrawiam Andrzej.
OdpowiedzUsuńWitam, też kiedyś tego nie rozumiałam :) Chodzi o to, by dodać tyle śmietany, by ciasto nie było sypkie, a jednocześnie nie za rzadkie. Proponuję dodać po łyżce i zagniatać ciasto. Jak składniki się ładnie połączą, ciasto nie będzie się rozsypywać, to nie potrzeba więcej śmietany. Z drugiej strony nie należy dodać zbyt dużo śmietany, bo ciasto będzie zbyt klejące. Mam nadzieję, że pomogłam. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków!
Usuńa widzisz piekę sernik z brzoskwiniami ale inny- Twój przepis też mi się podoba:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWspaniałe, taki klasyczny, uwielbiam takie ciasta. Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuń