16 kwietnia 2016

Tort porzeczkowy

Tort z kremem porzeczkowym wyszedł rewelacyjnie. Użyłam porzeczek w cukrze, śmiało można wykorzystać też te z kompotu. A jeszcze lepszy wyszedłby ze świeżymi owocami. Tak więc w sezonie letnim muszę powtórzyć coś podobnego :)


Składniki:

Biszkopt (tortownica 23-26cm)
6 jajek
12 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżeczki kakao
1 łyżka oleju

Krem:
500 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
+ 1/3 szklanki czarnych porzeczek (w cukrze, z kompotu lub świeżych)

Dodatkowo:
mocny napar herbaty z cukrem
dżem z czarnej porzeczki

Sposób wykonania:

1. Robimy biszkopt. Białka ubić na sztywno, dodać porcjami cukier, potem po jednym żółtku cały czas ucierając. Dodawać partiami obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180 st. C przez 35-40 minut. Dobrze ostudzić, przekroić na 3 blaty.
2. Robimy krem: mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem, po czym dodajemy serek mascarpone i całość łączymy. Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy zblenderowane porzeczki.
3. Składamy tort, dolny blat nasączamy zimną słodzoną herbatą, smarujemy cienko dżemem porzeczkowym, nakładamy jedną częścią białej masy. Potem kolejny blat nasączamy, znów smarujemy dżemem i nakładamy biały krem (1 czubatą łyżkę odkładamy do dekoracji). Następnie dajemy ostatni blat, nasączamy, wykładamy krem porzeczkowy (1 czubatą łyżkę odkładamy do dekoracji). Dekorujemy pozostałym białym i porzeczkowym kremem.
4. Schładzamy całą noc.

Smacznego!!!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!