18 kwietnia 2016

Pizza wiejska z boczkiem i ogórkiem kiszonym

Fajna syta pizza z polskim akcentem - ogórkiem kiszonym i boczkiem. Ciasto na pizzę u mnie niezmiennie takie samo - zawsze się udaje :)


Składniki:

Ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki ciepłej wody
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
3 łyżki oleju

Sos:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
zioła prowansalskie
1 zmiażdżony ząbek czosnku

Farsz:
20 dag boczku
1 cebula
2-3 ogórki kiszone
tarty żółty ser

Sposób przygotowania:

1. Boczek kroimy w kosteczkę, obsmażamy na oleju.
2. Ogórki kiszone dowolnie kroimy, cebulę kroimy w piórka.
3. Drożdże rozpuszczamy z połową ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mleka. Odstawiamy, aż podrosną.
4. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto.
5. Ciasto rozkładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę. Smarujemy sosem.
6.Na sosie rozkładamy cebulę, a na tym boczek i ogórki kiszone. Całość posypujemy tartym żółtym serem. Pieczemy w 180 st. C przez 15-20 minut.

Smacznego!!!

11 komentarzy:

  1. ja poproszę kawałek, wygląda przepysznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurcze, ale kusi....boczek mam...tylko sera mi brak, ale kupię i w tym tygodniu zrobię....

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie wczoraj pizza była na kolację, uwielbiam taką domową :) wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada super! uwielbiam domowe pizze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A na jakiej foremce ?.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekę w blaszce z dziurkami do pizzy. Moja ma średnicę 31 cm.

      Usuń
  6. Jem podobną u sąsiadki. Pychotka!! :) Pozdrawiam i zapraszam do udziału w zabawie na moim blogu! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. dawno nie jadłam domowej pizzy, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też ostatnio robiłam wiejską pizzę. Dorzuciłam jeszzce wiejską kiełbasę! :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!