14 kwietnia 2016

Galaretkowiec na mleku

Ten deser to wspomnienie z dzieciństwa. Mama mojej koleżanki bardzo często robiła takiego galaretkowca, baaardzo mi smakował. Z pewnością posmakuje i dzieciom i dorosłym, które lubią desery z galaretką.


Składniki:

500 ml mleka
3 łyżki żelatyny
300 ml gorącej wody
3 łyżki cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
4 różne galaretki (każda rozpuszczona w 1 szklance gorącej wody)

Sposób wykonania:

1. Galaretki rozpuszczone w wodzie przelać do osobnych płaskich talerzy i odstawić do stężenia. Następnie pokroić w kostkę.
2. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, wlać do mleka i dobrze wymieszać. Całkowicie wystudzić.
3. Pokrojone galaretki przełożyć do naczynia (u mnie była to żaroodporna keksówka). Zalać zimnym mlekiem z żelatyną, przemieszać. Odstawić do całkowitego stężenia.

Smacznego!!!
 Źródło: Swojskie jedzonko

19 komentarzy:

  1. Cieszy oko i zapewne podniebienie też :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię!:) Szczególnie pysznie będą smakowały latem! taki zimny deser - pyszota!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie wygląda i pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. moje dzieci mają taki deser i są szczesliwe ;) w sumie nie jest klopotliwe w przygotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie w lodówce już stoi ..czekamy na schłodzone pyszności

    OdpowiedzUsuń
  6. Przypomnial mi sie smak dziecinstwa 😉 dzis zrobimy ten deserek z moim 2latkiem 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Ok robię zobaczę czy się uda pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie robię,zapomniany smak dzieciństwa😋

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za ten prosty i szybki przepis... Przy trójce dzieci czas to luksus;). Tężeje w lodówce, sprawdzimy rano jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy zamiast galaretek dałby owoce na przykład kawałki truskawek czy to też stężeje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, nie probowalam. Można spróbować. Jak z owocami, to polecam jogurtine
      http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2018/08/jogurtina-z-owocami-i-galaretka.html

      Usuń
  11. Wygląda pysznie:) A na ile to porcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy w jakiej formie przygotujemy deser i jak będziemy go kroic. Moja keksowka żaroodporna jest długa na 25cm. Kroje na około 2cm kawałki, więc wychodzi ok 12-14 porcji.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!