Zapraszam Was dziś na zupełnie nie-halloweenowe, za to pyszne naleśniki.
Składniki:
Naleśniki:
2 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 czubate szklanki mąki pszennej
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
kilka łyżek oleju
Farsz:
100-150 g sera typu feta
500 g świeżego szpinaku typu baby
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła klarowanego
świeżo mielony pieprz
Sposób wykonania:
1. Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe i smażymy naleśniki.
2.Szpinak myjemy, drobniej kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak, dusimy. Po 5 minutach dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i pokruszoną fetę. Dusimy kolejne 5 minut. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
3. Naleśniki smarujemy ciepłym farszem.
Smacznego!!!
Źródło: Agata gotuje
31 października 2014
28 października 2014
Sałatka z twarożkiem, warzywami i szynką
Zamiast kanapki można zjeść na śniadanie taką fajną sałatkę.
Składniki:
100 g chudego twarogu
kilka plasterków szynki drobiowej
1 zielony ogórek
1 pomidor
2-3 łyżki oliwek
szczypta soli
Sposób wykonania:
1. Ser rozdrobnić widelcem.
2. Ogórka, pomidora, szynkę i oliwki dowolnie pokroić.
3. Wszystko wymieszać z serem, doprawić do smaku.
Smacznego!!!
Składniki:
100 g chudego twarogu
kilka plasterków szynki drobiowej
1 zielony ogórek
1 pomidor
2-3 łyżki oliwek
szczypta soli
Sposób wykonania:
1. Ser rozdrobnić widelcem.
2. Ogórka, pomidora, szynkę i oliwki dowolnie pokroić.
3. Wszystko wymieszać z serem, doprawić do smaku.
Smacznego!!!
25 października 2014
Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i oliwkami
Zapiekanka z mięsem w przyprawie gyros jest przepyszna! Nie potrzeba dużo składników i robi się bardzo szybko. Polecam!
Składniki:
200-300 g makaronu (dowolnego - u mnie kokardki)
1/2 słoiczka czarnych oliwek
1 duża pierś z kurczaka
przyprawa gyros
olej
Sos beszamelowy:
1 szklanka mleka
1 czubata łyżka mąki
1 czubata łyżka masła
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
tarty ser (najlepiej parmezan)
Dodatkowo:
kilka plasterków sera żółtego na wierzch zapiekanki
Sposób wykonania:
1. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku.
2. Mięso pokroić w kosteczkę, obsypać przyprawą do gyrosa, usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
3. Oliwki przekroić na pół.
4. Makaron wymieszać z oliwkami i mięsem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
5. Zrobić sos beszamelowy. Roztopić masło na patelni, dodać mąkę, zalewać powoli mlekiem, energicznie mieszać, by sos był gładki i bez grudek. Jak sos zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, na na koniec dodajemy tarty żółty ser.
6. Sosem zalać makaron z mięsem i oliwkami, na wierzch wykładamy plasterki sera żółtego.
7. Zapiekamy całość w 200 st. C przez 10-15 minut.
Smacznego!!!
Źródło: Kultura kulinarna
Składniki:
200-300 g makaronu (dowolnego - u mnie kokardki)
1/2 słoiczka czarnych oliwek
1 duża pierś z kurczaka
przyprawa gyros
olej
Sos beszamelowy:
1 szklanka mleka
1 czubata łyżka mąki
1 czubata łyżka masła
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
tarty ser (najlepiej parmezan)
Dodatkowo:
kilka plasterków sera żółtego na wierzch zapiekanki
Sposób wykonania:
1. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku.
2. Mięso pokroić w kosteczkę, obsypać przyprawą do gyrosa, usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
3. Oliwki przekroić na pół.
4. Makaron wymieszać z oliwkami i mięsem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
5. Zrobić sos beszamelowy. Roztopić masło na patelni, dodać mąkę, zalewać powoli mlekiem, energicznie mieszać, by sos był gładki i bez grudek. Jak sos zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, na na koniec dodajemy tarty żółty ser.
6. Sosem zalać makaron z mięsem i oliwkami, na wierzch wykładamy plasterki sera żółtego.
7. Zapiekamy całość w 200 st. C przez 10-15 minut.
Smacznego!!!
Źródło: Kultura kulinarna
23 października 2014
Surówka z włoskiej kapusty
Składniki:
1/2 główki włoskiej kapusty
2 duże marchewki
1 cebula
siekana natka pietruszki
Sos:
2-3 łyżki oleju
2 łyżeczki musztardy krymskiej
odrobina octu jabłkowego
odrobina soku z cytryny
odrobina cukru
ewentualnie sól
Sposób wykonania:
1. Kapustę szatkujemy, cebulę drobno siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej.
2. Składniki sosu mieszamy.
3. Warzywa łączymy z sosem, dodajemy natkę pietruszki i wszystko dokładnie mieszamy.
Smacznego!!!
22 października 2014
Tosty z serem i parówką
Dziś propozycja tostów na ciepło na śniadanie.
Składniki:
kromki chleba tostowego
plasterki sera żółtego
parówki z szynki
keczup
Sposób wykonania:
1. Na chleb rozłożyć ser, pokrojone w plastry parówki, cienko posmarować keczupem, przykryć drugą kromką chleba.
2. Kanapkę zapiec w opiekaczu.
Smacznego!!!
Składniki:
kromki chleba tostowego
plasterki sera żółtego
parówki z szynki
keczup
Sposób wykonania:
1. Na chleb rozłożyć ser, pokrojone w plastry parówki, cienko posmarować keczupem, przykryć drugą kromką chleba.
2. Kanapkę zapiec w opiekaczu.
Smacznego!!!
20 października 2014
Sałatka z kiszonego kalafiora
Składniki:
1 słoik kiszonego kalafiora (KLIK)
3 jajka
150 g sera żółtego
majonez
sól
pieprz
Sposób wykonania:
1. Kalafior pokroić drobniej.
2. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kosteczkę.
3. Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej.
4. Wszystko wymieszać, dodać majonez i doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!!!
Źródło: Przyślij przepis
17 października 2014
Pulpety w sosie koperkowym
Składniki:
60 dag mięsa mielonego (od łopatki lub karkówki)
1 cebula
1 sucha kajzerka
suszony majeranek
2 ząbki czosnku
1 jajko
sól, pieprz
0,5-1 litr rosołu lub bulionu
liść laurowy
ziele angielskie
kminek
2-3 łyżki mąki
2-3 łyżki śmietany 18%
1 pęczek koperku
mąka do obtoczenia pulpetów
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć. Dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać suszony majeranek, soli, pieprzu i zmiażdżone ząbki czosnku.
2. Cebulę posiekać, zrumienić na oleju, dodać do mięsa. Całość wymieszać, najlepiej dłonią. Formować pulpety zwilżonymi dłońmi, obtoczyć w mące.
3. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pulpety ze wszystkich stron.
4. W rondelku zagotować bulion, dodać kminek, listek laurowy i ziele angielskie. Do gorące go bulionu przełożyć pulpeciki. Gotować przez kilka minut. Mięso wyjąć.
5. W miseczce rozrobić mąkę ze śmietaną i odrobiną zimnej wody, wlać do wywaru, zagotować. Dorzucić posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem. Ponownie włożyć pulpety do sosu i całość chwilkę dusić.
Smacznego!!!
Zapraszam Was także na pulpety z piekarnika zapiekane w sosie koperkowym: KLIK.
13 października 2014
Witajcie!
Wpadam tylko na chwilkę wyjaśnić moją nieobecność na blogu.
W zeszłym tygodniu na świat przyszedł mój synek, któremu teraz poświęcam najwięcej uwagi :)
Zaglądajcie tu czasem, z pewnością nowe posty się pojawią. Mam sporo zaległych przepisów na kompie.
Przesyłamy Wam serdeczne pozdrowienia!
W zeszłym tygodniu na świat przyszedł mój synek, któremu teraz poświęcam najwięcej uwagi :)
Zaglądajcie tu czasem, z pewnością nowe posty się pojawią. Mam sporo zaległych przepisów na kompie.
Przesyłamy Wam serdeczne pozdrowienia!
6 października 2014
Schab po kowalsku
Przyznam się, że jest to jeden z przepisów, od którego rozpoczęła się moja przygoda z blogowaniem. Właściwie wtedy jeszcze tylko przeglądałam blogi i przepisywałam fajne receptury do zeszytu. Także i przepis na ten schab został zapisany, ale nie wiem dokładnie z jakiej strony. Polecam te kotlety, choć są dość kaloryczne to raz w roku można sobie je przyrządzić :)
Składniki:
4 kotlety schabowe
1 jajko
bułka tarta
sól, pieprz
przyprawa curry
1 cebula
tarty ser żółty
keczup
majonez
olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Kotlety rozbijamy, solimy, pieprzymy i panierujemy kolejno w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron.
2. Cebulę posiekać, usmażyć na tym samym oleju, na którym smażyły się kotlety. Oprószyć solą, pieprzem i curry. Dusić ok 2-3 minut.
3. Na każdy kotlet nałożyć łyżkę farszu cebulowego, posypać tartym żółtym serem, a porem majonezem i keczupem. Zapiec na patelni z przykryciem lub w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści.
Smacznego!!!
Tym przepisem żegnam się z Wami na jakiś czas, ponieważ muszę zrobić przerwę. W miarę możliwości będę publikować i odpowiadać na komentarze, więc proszę o cierpliwość :) Pozdrawiam serdecznie!
Składniki:
4 kotlety schabowe
1 jajko
bułka tarta
sól, pieprz
przyprawa curry
1 cebula
tarty ser żółty
keczup
majonez
olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Kotlety rozbijamy, solimy, pieprzymy i panierujemy kolejno w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron.
2. Cebulę posiekać, usmażyć na tym samym oleju, na którym smażyły się kotlety. Oprószyć solą, pieprzem i curry. Dusić ok 2-3 minut.
3. Na każdy kotlet nałożyć łyżkę farszu cebulowego, posypać tartym żółtym serem, a porem majonezem i keczupem. Zapiec na patelni z przykryciem lub w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści.
Smacznego!!!
Tym przepisem żegnam się z Wami na jakiś czas, ponieważ muszę zrobić przerwę. W miarę możliwości będę publikować i odpowiadać na komentarze, więc proszę o cierpliwość :) Pozdrawiam serdecznie!
4 października 2014
Kotlety mielone na ostro
Przepis pochodzi z gazetki Mielone na naszym stole z Biblioteczki Poradnika Domowego (nr 5/2012). Przepis trochę zmodyfikowałam. Polecam - fajna odmiana mielonego.
Składniki:
500 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
3 szalotki
10 dag ostrego żółtego sera
czerstwa kajzerka
2 łyżki musztardy
1 jajko
ocet winny
olej
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć.
2. Do mięsa dodać jajko sól, pieprz i bułkę. Całość dokładnie wymieszać.
3. Cebulki szalotki obrać, pokroić w plasterki, zalać octem winnym i wstawić do lodówki na 20-30 minut.
4. Z masy mięsnej uformować parzystą liczbę cienkich kotletów. Połowę cienko posmarować musztardą, posypać żółtym serem i nałożyć krążek marynowanej cebuli. Kotlety przykryć kotletem bez dodatków, zlepić brzegi, tak, aby uformować 1 kotlet.
5. Rozgrzać olej, usmażyć kotlety z każdej strony przez ok.5 minut. Gotowe kotlety można też po usmażeniu zapiec przez 10 minut w piekarniku.
Smacznego!!!
Składniki:
500 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
3 szalotki
10 dag ostrego żółtego sera
czerstwa kajzerka
2 łyżki musztardy
1 jajko
ocet winny
olej
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć.
2. Do mięsa dodać jajko sól, pieprz i bułkę. Całość dokładnie wymieszać.
3. Cebulki szalotki obrać, pokroić w plasterki, zalać octem winnym i wstawić do lodówki na 20-30 minut.
4. Z masy mięsnej uformować parzystą liczbę cienkich kotletów. Połowę cienko posmarować musztardą, posypać żółtym serem i nałożyć krążek marynowanej cebuli. Kotlety przykryć kotletem bez dodatków, zlepić brzegi, tak, aby uformować 1 kotlet.
5. Rozgrzać olej, usmażyć kotlety z każdej strony przez ok.5 minut. Gotowe kotlety można też po usmażeniu zapiec przez 10 minut w piekarniku.
Smacznego!!!
3 października 2014
Muffinki kawowe
Składniki:
Suche:
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1 cukier waniliowy
2/3 szklanki cukru
2 łyżki kawy cappuccino (proszku)
1 łyżka kawy rozpuszczalnej (proszku)
Mokre:
1 szklanka mleka
pół szklanki oleju
1 jajko
Sposób wykonania:
1. Mieszamy osobno składniki mokre i suche.
2. Łączymy składniki razem, mieszając łyżką do momentu połączenia.
3. Foremki napełniamy ciastem do 2/3 ich wysokości.
4. Pieczemy 15-20 minut w 180 st. C.
5. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
1 października 2014
Tort czekoladowy z wiśniami
W moje urodziny (27.01) przypada Dzień Czekoladowego Tortu (Chocolate Cake Day). Stąd przepis na tort czekoladowy z dodatkiem wiśni. Na stronie National Food Day możecie sprawdzić w jaki dzień potrawy przypadają Wasze urodzinki :)
Składniki:
Biszkopt (tortownica 23-26cm)
6 jajek
12 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżeczki kakao
1 łyżka oleju
Krem:
500 g serka mascarpone
250-300 ml śmietanki 30%
200-250 g kremu typu nutella
1/2 szklanki wiśni (z syropu lub nalewki)
Dodatkowo:
syrop z wiśni ze słoika
wiśnie
tarta gorzka czekolada
galaretka z czarnej porzeczki
1 galaretka wiśniowa zrobiona wg przepisu na opakowaniu (odrobinę zmniejszamy ilość wody)
Sposób wykonania:
1.Robimy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, potem kolejno żółtka, mąki z proszkiem do pieczenia, a na koniec olej. Na wytłuszczoną i obsypaną bułką tartą formę wykładamy ciasto, pieczemy w 180 st. C przez 35-40 minut do suchego patyczka. Dobrze studzimy, kroimy na 3 blaty.
2. Robimy krem: mascarpone ucieramy z nutellą, na koniec dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy.
1/3 ciasta odkładamy do dekoracji, a do reszty dodajemy wiśnie. Mieszamy. Krem odkładamy, by stężał.
3. Przekładamy ciasto: dolny blat nasączamy syropem z wiśni, wierzch cienko smarujemy galaretką z czarnej porzeczki. Wykładamy część kremu. Przekładamy kolejnym blatem, nasączamy, smarujemy galaretką i znów kładziemy masę. Przykrywamy ostatnim blatem, nasączamy go.
4. Pozostawionym kremem bez wiśni smarujemy cały tort. Wokół układamy wiśnie z zalewy, a w środku rozkładamy stężoną i pokrojoną w kosteczkę galaretkę wiśniową. Krawędzie tortu posypujemy tartą gorzką czekoladą. Tort schładzamy, najlepiej zostawiamy do na noc w lodówce.
Smacznego!!!
P.S. Tort przygotowałam na 30-tą rocznicę ślubu moich rodziców :)
Składniki:
Biszkopt (tortownica 23-26cm)
6 jajek
12 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżeczki kakao
1 łyżka oleju
Krem:
500 g serka mascarpone
250-300 ml śmietanki 30%
200-250 g kremu typu nutella
1/2 szklanki wiśni (z syropu lub nalewki)
Dodatkowo:
syrop z wiśni ze słoika
wiśnie
tarta gorzka czekolada
galaretka z czarnej porzeczki
1 galaretka wiśniowa zrobiona wg przepisu na opakowaniu (odrobinę zmniejszamy ilość wody)
Sposób wykonania:
1.Robimy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, potem kolejno żółtka, mąki z proszkiem do pieczenia, a na koniec olej. Na wytłuszczoną i obsypaną bułką tartą formę wykładamy ciasto, pieczemy w 180 st. C przez 35-40 minut do suchego patyczka. Dobrze studzimy, kroimy na 3 blaty.
2. Robimy krem: mascarpone ucieramy z nutellą, na koniec dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy.
1/3 ciasta odkładamy do dekoracji, a do reszty dodajemy wiśnie. Mieszamy. Krem odkładamy, by stężał.
3. Przekładamy ciasto: dolny blat nasączamy syropem z wiśni, wierzch cienko smarujemy galaretką z czarnej porzeczki. Wykładamy część kremu. Przekładamy kolejnym blatem, nasączamy, smarujemy galaretką i znów kładziemy masę. Przykrywamy ostatnim blatem, nasączamy go.
4. Pozostawionym kremem bez wiśni smarujemy cały tort. Wokół układamy wiśnie z zalewy, a w środku rozkładamy stężoną i pokrojoną w kosteczkę galaretkę wiśniową. Krawędzie tortu posypujemy tartą gorzką czekoladą. Tort schładzamy, najlepiej zostawiamy do na noc w lodówce.
Smacznego!!!
P.S. Tort przygotowałam na 30-tą rocznicę ślubu moich rodziców :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)