14 sierpnia 2014

Wiśnie z nalewki

Szkoda było mi wiśni z nalewki. Można je oczywiście zjeść, choć są mocno alkoholowe :) Ja wiśnie zapakowałam w słoiki i będę mieć fajne alkoholowe owoce i syrop do wykorzystania :)


Składniki:

wiśnie z nalewki
0,5 litra wody
0,5 kg cukru

Sposób przygotowania:

1. Wiśnie przekładamy do słoiczków.
2. Z wody i cukru robimy syrop, zalewamy wiśnie. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.

Smacznego!!!

11 komentarzy:

  1. A ja bym chętnie zjadł i się nimi upił :0

    ToM

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam czy z czarną porzeczką z nalewki można też tak zrobić?Pozdrawiam Kasia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za podpowiedź pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy wodę z cukrem gotujemy ,żeby cukier się rozpuścił?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Ewentualnie można też cukier wspypac do wrzątku, wymieszac do rozpuszczenia i zalać wiśnie.

      Usuń
  6. Czy wiśnie trzeba drylowac? Nalewke zrobiłam z wiśni niedrylowanych...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam wiśnie drylowane, bo nalewkę robiłam z wiśni wydrylowanych.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!