Szkoda było mi wiśni z nalewki. Można je oczywiście zjeść, choć są mocno alkoholowe :) Ja wiśnie zapakowałam w słoiki i będę mieć fajne alkoholowe owoce i syrop do wykorzystania :)
Składniki:
wiśnie z nalewki
0,5 litra wody
0,5 kg cukru
Sposób przygotowania:
1. Wiśnie przekładamy do słoiczków.
2. Z wody i cukru robimy syrop, zalewamy wiśnie. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.
Smacznego!!!
A ja bym chętnie zjadł i się nimi upił :0
OdpowiedzUsuńToM
Też tak można :)
Usuńdziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńproszę bardzo.
UsuńWitam czy z czarną porzeczką z nalewki można też tak zrobić?Pozdrawiam Kasia.
OdpowiedzUsuńWitam, myślę, że można :)
UsuńDziękuję za podpowiedź pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy wodę z cukrem gotujemy ,żeby cukier się rozpuścił?
OdpowiedzUsuńTak. Ewentualnie można też cukier wspypac do wrzątku, wymieszac do rozpuszczenia i zalać wiśnie.
UsuńCzy wiśnie trzeba drylowac? Nalewke zrobiłam z wiśni niedrylowanych...
OdpowiedzUsuńMiałam wiśnie drylowane, bo nalewkę robiłam z wiśni wydrylowanych.
Usuń