Lubię robić w sezonie placki z cukinii. Są szybkie i bardzo dobre. Ten przepis podpatrzyłam u Ewy Wachowicz. Polecam!
Składniki:
1 cukinia
2 jajka
4 łyżki mąki
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 mała cebulka
1-2 ząbki czosnku
2-3 łyżki siekanego koperku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cukinię umyć, pozbyć się środków z pestkami, zetrzeć na tarce jarzynowej, lekko posolić i odstawić na 10 minut. Dobrze odcisnąć z soku.
2. Cebulkę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
3. Cukinię, cebulę i czosnek wymieszać, dodać mąkę, jogurt, koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.
5. Podawać ze kleksem jogurtu naturalnego, ewentualnie ze śmietaną.
Smacznego!!!
Źródło: Ewa Wachowicz
Zachwycajace placuszki, też takie miałam zamiar zrobić ;)
OdpowiedzUsuń