7 sierpnia 2014

Biszkopt z masą budyniowo-galaretkową z brzoskwiniami


Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa:
2 budynie waniliowe
2 galaretki (u mnie agrestowa i brzoskwiniowa)
4 łyżki cukru
100 g masła
szklanka pokrojonych brzoskwiń (świeżych obranych lub z puszki)

Sposób wykonania:

1. Zrobić biszkopt: białka ubić z solą na sztywno, następnie dodać cukry i ubić. Do ubitych białek dodać żółtka, wymieszać. Następnie dodawać partiami przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę (24x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec ciasto w 180 st. C przez 30-40 minut - do suchego patyczka. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
2. W 1/4 litra wody rozpuścić proszki budyniowe. 3/4 litra wody zagotować z cukrem, po zagotowaniu zrobić budyń, a gdy masa zgęstnieje wsypać galaretki w proszku. Na koniec dodać masło. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
3. Pokrojone owoce wrzucić do masy i wymieszać.
4. Gorącą masą przełożyć biszkopt. Ciasto schłodzić w lodówce. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Źródło: W mojej kuchni

7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie ciasta. Proste, a jakie smaczne

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy brzoskwinie osączałaś z zalewy? czy świeże trzeba podsmażyć? Bo wiem że niektóre galaretki nie lubią dodatkowej wody z owoców i się nie wiążą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzoskwinie z puszki trzeba odsączyć z zalewy, a świeżych nie trzeba smażyć.

      Usuń
  3. Wspaniały biszkopt, porywam kawałek.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można użyć truskawki zamiast brzoskwiń?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale dałabym ich nieco mniej, bo to soczyste owoce.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!