20 sierpnia 2014
Pierogi ze słodką kapustą
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki oleju
sól
niepełna szklanka ciepłej wody
Farsz:
nieduża główka kapusty
2 cebule
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Kapustę kroimy na 4 części, wykrawamy głąba. Gotujemy do miękkości. Odlewamy z wody. Studzimy. Dobrze wyciskamy z nadmiaru wody. Drobno kroimy.
2. Cebulę drobno kroimy, rumienimy na oleju, dodajemy kapustę, chwilę razem smażymy i doprawiamy solą i pieprzem.
3. Z podanych składników zagniatamy ciasto, odstawiamy na 15 minut. Wałkujemy, wykrawamy kółka. Nakładamy po łyżeczce farszu i dobrze zlepiamy.
4. Pierogi gotujemy w lekko osolonym wrzątku.
5. Podajemy wedle uznania, np,. z roztopionym masłem lub odsmażane.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Robię dokładnie tak samo, uwielbiam je, polewam stopioną słoninką ze skwarkami:-)
OdpowiedzUsuńSmakowite Twoje pierożki ;)
OdpowiedzUsuńPierogów nigdy nie odmawiam, więc porywam kilka:)
OdpowiedzUsuńTakie pierogi robiła moja mama. Będę musiała kiedys spróbować zrobić je sama. I zapewne sięgnę do Twojego przepisu:)
OdpowiedzUsuńAniko, polecam serdecznie!
UsuńPozdrawiam!
Ze słodką kapustą to jeszcze chyba nie jadłam, ciekawe.
OdpowiedzUsuńWarto spróbować :)
Usuń