20 sierpnia 2014

Pierogi ze słodką kapustą


Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki oleju
sól
niepełna szklanka ciepłej wody

Farsz:
nieduża główka kapusty
2 cebule
sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Kapustę kroimy na 4 części, wykrawamy głąba. Gotujemy do miękkości. Odlewamy z wody. Studzimy. Dobrze wyciskamy z nadmiaru wody. Drobno kroimy lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
2. Cebulę drobno kroimy, rumienimy na oleju, dodajemy kapustę, chwilę razem smażymy i doprawiamy solą  i pieprzem.
3. Z podanych składników zagniatamy ciasto, odstawiamy na 15 minut. Wałkujemy, wykrawamy kółka. Nakładamy po łyżeczce farszu i dobrze zlepiamy.
4. Pierogi gotujemy w lekko osolonym wrzątku.
5. Podajemy wedle uznania, np,. z roztopionym masłem lub odsmażane.

Smacznego!!!

7 komentarzy:

  1. Robię dokładnie tak samo, uwielbiam je, polewam stopioną słoninką ze skwarkami:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite Twoje pierożki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierogów nigdy nie odmawiam, więc porywam kilka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie pierogi robiła moja mama. Będę musiała kiedys spróbować zrobić je sama. I zapewne sięgnę do Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ze słodką kapustą to jeszcze chyba nie jadłam, ciekawe.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!