10 sierpnia 2014

Kruche ciasto z brzoskwiniami

Zapraszam Was dziś na zaskakująco pyszne ciasto z brzoskwiniami. Jest rewelacyjne!


Składniki:

Ciasto (24x28cm):
2,5 szklanki mąki
4 żółtka
1 kostka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki cukru pudru

Brzoskwinie:
4 duże brzoskwinie
1 łyżka cukru
1/2 opakowania galaretki (np. brzoskwiniowej lub morelowej)

Pianka:
4 białka
4 łyżki cukru
szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Ciasto zagnieść i schłodzić przez 1 godzinę.
2. Nieobrane brzoskwinie umyć, pokroić w kostkę, smażyć w rondelku, aż część soku odparuje. Dodać cukier, a potem galaretkę.
3. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. Mniejszą włożyć do zamrażarki.
4. Większą częścią ciasta wyłożyć blaszkę i brzegi. Podpiec w piekarniku 10-15 minut.
5. Ubić białka z solą i cukrem na sztywno.
6. Na podpieczone ciasto wyłożyć brzoskwinie, potem pianę i zetrzeć zamrożone ciasto na wierzch. Całość piec w 170-180 st. C przez 30-40 minut do zrumienienia wierzchu.

Smacznego!!!

Źródło: Agata gotuje 



10 komentarzy:

  1. Anulko, jakie smaczne ciasto- podobne do skubańca. Z brzoskwiniami nie robiłam, a wiem, że z tymi owocami na pewno jest bardzo dobre. Muszę spróbować.
    Życzę miłego weekendu z Mężem i córeczką- bez teściowej- ha, ha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ciasto musi być pyszne.
    Zapraszam do konkursu u mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. No, no, teściowe też są fajne!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy można użyć brzoskwiń z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale myślę, że wyjdzie. Dałabym wtedy całą galaretkę zamiast połowy, bo takie z puszki są bardziej soczyste.

      Usuń
  6. Już mi ślinka cieknie...
    Wygląda mega. Smakuje z pewnością jeszcze lepiej...:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!